KLDR vyslala do Jižní Koreje balony s odpadky a výkaly

Jižní Korea ve středu obvinila svého severního souseda, že přes společnou hranici vyslal velké množství balonů, které nad jihokorejským územím shazovaly předměty včetně odpadků a exkrementů. Informuje o tom agentura Reuters, podle níž Soul čin komunistické diktatury odsoudil jako nebezpečný.

Jihokorejská armáda dosud odhalila přes 260 takových balonů, přičemž některé přistály na zemi, zatímco jiné jsou stále ve vzduchu. Na kontrolu a sběr předmětů z balonů Soul nasadil specializované vojenské síly, včetně jednotky pro boj s chemickými a biologickými zbraněmi. Úřady obyvatele varovaly, aby se od shozených předmětů drželi dál a v případě jejich nálezu informovali armádu.

Fotografie, které ve středu zveřejnila jihokorejská armáda, ukazují nafouknuté balony s přivázanými plastovými pytli. Na dalších snímcích jsou vidět odpadky rozházené kolem balonů či sáček s nápisem „exkrement“.

V neděli vydal náměstek severokorejského ministra obrany prohlášení, v němž varoval, že v reakci na létání „špinavých věcí“ do KLDR budou do Jižní Koreje zaslány „hromady odpadkového papíru a špíny“.

Narážel tak zřejmě na to, že také z Jižní Koreje často nad tu Severní létají balony. Většinou je vysílají aktivisté a nesou letáky kritické k Pchjongjangu, informace o demokratické společnosti a v některých případech i flash disky s jihokorejskou hudbou.

Obě strany na sebe zkoušejí různé finty

KLDR loni deklarovala, že Jižní Korea už není součástí korejského národa a je to cizí země, připomněla v pořadu Horizont ČT24 koreanistka a předsedkyně Česko-korejské společnosti Jana Chamrová. KLDR od té doby přehodnotila svou diplomatickou aktivitu. „Nyní se nejedná o významnou eskalaci, ale jde o pokračování zhoršující se situace v mezikorejských vztazích.“

V minulosti byly z obou stran využity například tlampače se šířením propagandy. Tuto aktivitu vnímala zvláště KLDR velmi citlivě, uvedla Chamrová. Navíc Jižní Korea podle ní často uráží severokorejský režim a jeho vedení, což je také vnímáno velmi nelibě.

Chamrová také dodala, že v souvislosti s úvahami o orientaci KLDR na Čínu a v poslední době také hodně na Rusko, není radno přeceňovat vliv zahraničních mocností na KLDR a podceňovat míru suverenity této země.

Koreanistka Chamrová o vysílání balonů mezi KLDR a Jižní Koreou (zdroj: ČT24)