Japonsko zahájilo druhou fázi vypouštění radioaktivní vody z Fukušimy

Japonsko ve čtvrtek zahájilo druhou fázi vypouštění rozředěné radioaktivní vody z jaderné elektrárny Fukušima. Informuje o tom agentura AP, podle níž má vypuštění 7800 tun upravené vody do Tichého oceánu trvat sedmnáct dnů. Zařízení v roce 2011 zničilo zemětřesení a vlna tsunami.

Prvních 7800 tun vody z elektrárny vypustilo Japonsko mezi 24. srpnem a 11. zářím. Celkem je v areálu Fukušimy zhruba tisíc nádrží s 1,34 milionem tun kontaminované vody, která se používala pro ochlazování reaktorů.

Pro uskladňování vody v elektrárně už docházelo místo, nádrže jsou naplněny z 98 procent. S plánem Tokia zbavit se tímto způsobem vody v areálu elektrárny v červenci vyjádřila souhlas Mezinárodní agentura pro atomovou energii.

Voda je před vypuštěním čištěna pomocí filtračního systému, který odstraňuje většinu nebezpečného materiálu vyjma tritia –⁠ izotopu vodíku, jenž se těžko separuje. Tritium je podle vědců pro lidský organismus škodlivé jen při vysoké koncentraci, což ale podle expertů ve Fukušimě nehrozí. Radioaktivní voda je totiž následně ředěna mořskou vodou.

Testy mořské vody u jaderné elektrárny z konce srpna neukázaly podle japonských úřadů žádné detekovatelné zvýšení radioaktivity.