Izrael útočil raketami u Damašku, píší tamní média

Raketový útok Izraele na oblast Damašku v noci na pondělí zabil čtyři syrské vojáky a stejné množství zranil, uvedla podle agentury Reuters syrská média s odvoláním na armádní zdroj. Izrael se zatím k události nevyjádřil.

„Dnes kolem 2:20 ráno (1:20 středoevropského času) zahájil izraelský nepřítel leteckou agresi ze směru okupovaných syrských Golanských výšin a zaútočil na cíle v blízkosti města Damašek,“ uvedl vojenský zdroj, podle něhož syrská protivzdušná obrana některé rakety sestřelila.

Izrael za poslední roky provedl stovky útoků proti cílům v částech Sýrie ovládaných vládou, včetně úderů proti letištím v Damašku a Halabu (Aleppu). Jeruzalém tvrdí, že se zaměřuje na základny skupin napojených na Írán, například na ty využívané libanonským šíitským hnutím Hizballáh, které na podporu jednotek syrského prezidenta Bašára Asada v občanské válce vyslalo tisíce bojovníků.

Izrael obsadil syrské Golany v roce 1967 a později se z jejich části stáhl. Mezi částí kontrolovanou Izraelem a tou, kterou má pod kontrolou Sýrie, je nárazníkové pásmo, kde od roku 1974 působí mezinárodní pozorovatelé v misii UNDOF.