Izrael odmítá stálé íránské vojenské angažmá v Sýrii, hrozí otevření nové fronty

Izrael chce zabránit Íráncům zakotvit vojensky v Sýrii (zdroj: ČT24)

Při pátečním útoku Izraelců na základnu sil syrského prezidenta Bašára Asada nedaleko Damašku mělo zemřít dvanáct Íránců. Izrael už dříve avizoval, že Íránu – svému hlavnímu nepříteli v regionu – nedovolí usadit se vojensky natrvalo v Sýrii. Incident by mohl vyústit v novou válečnou frontu. O napjaté situaci v Sýrii natáčel reportáž blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Izrael v Sýrii už dříve podnikl několik náletů na libanonské šíitské hnutí Hizballáh, které bojuje na straně syrské vlády a které považuje Izrael za nepřítele. Nejnovější incident židovský stát nekomentoval.

Podle zpráv BBC se raketový úder odehrál u města Al-Kiswah, kde údajně staví stálou vojenskou základnu Írán. „Nedovolíme režimu, který je rozhodnutý zničit židovský stát, získat jaderné zbraně. A nedovolíme takovému režimu se vojensky usadit v Sýrii,“ varoval izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Írán velí v Sýrii až sedmdesáti tisícům mužů. Jde o důstojníky Íránských revolučních gard, ale i šíitské žoldáky z Iráku, Afghánistánu a Pákistánu nebo právě bojovníky Hizballáhu.

V jednání o uspořádání Sýrie bude mít důležité slovo Moskva

V oblasti ale nově působí další silný hráč a koordinátor proasadovské koalice. Jako vyjednavač se totiž nabízí Moskva, která přišla s politickým řešením – znesvářené strany, kromě teroristů z Islámského státu, mají společně jednat o budoucnosti a jimi ovládaná území v samotné Sýrii by podle Kremlu mohly oddělit demilitarizované zóny.

Rusko navíc předpokládá brzké Asadovo vítězství a opět proto mluví o stažení svých vojsk. Zároveň už připravuje rozhovory o mírovém uspořádání země. Jako klíčový spojenec prezidenta Asada v nich bude mít důležité slovo.

„Koalice podniká reálné kroky na rozdělení země. Zahraniční přítomnost v Sýrii je nezákonná, ať se někteří představitelé snaží sebevíc najít pro ni ospravedlnění,“ upozornil ruský velvyslanec při OSN Vasilij Nebenzia.

Setrvání íránských jednotek v Sýrii je pro Izrael daleko za červenou linií. Jeho vláda si je vědoma risku: Na jedné straně nechce připustit další přiblížení nepřátelského režimu, na druhé straně si nepřeje další válku.

Ta poslední proběhla na golanské hranici před jedenácti lety. Od té doby všichni hráči posílili – Izrael si pořídil novou výzbroj i mobilní jednotky. Hizballáh zase jako prodloužená ruka Íránu získal bojové zkušenosti v Sýrii a desítky tisíc nových raket.