I přes těžká zranění se ukrajinští veteráni vracejí do práce. Firmy o ně mají čím dál větší zájem

Události ČT: Ukrajinští váleční veteráni se vracejí do práce (zdroj: ČT24)

Na Ukrajině roste počet firem, které zaměstnávají válečné veterány. Těch je registrováno na milion dvě stě tisíc. Je po nich poptávka i proto, že za poslední tři roky se počet lidí v produktivním věku na Ukrajině snížil o sedmadvacet procent.

Mezi válečné veterány patří i veterinář Oleksij Prytula. Zvířata začal léčit dvanáct let před tím, než odešel na frontu. Při bojích na východní Ukrajině přišel na konci roku 2022 o obě dolní končetiny a do zaměstnání se vrátil s protézami.

Své původní místo si zachoval díky dobrým vztahům jak s kolegy, tak s vedením kliniky. „Vedoucí veterinární kliniky také slouží v armádě. Proto měl porozumění pro moji situaci.“

Po těžkém zranění trvala jeho rehabilitace déle než samotná služba v armádě. „Rehabilitace a zvykání si na protézu trvaly kolem půl roku. Adaptace k civilnímu životu dalších několik měsíců. Letos v lednu jsem se vrátil do práce,“ popsal veterinář.

Nejvíc veteránů zaměstnávají dráhy

Zdlouhavou rehabilitací si prošel také veterán Felix Rasko, který na frontě utrpěl těžké popáleniny rukou a hlavy. Kvůli tomu se nemůže dál živit jako strojvedoucí, kterým byl celých osm let. „Byl to opravdu zajímavý život, hodně jsem jezdil. Hory jsem poprvé uviděl z vlaku.“

Ukrajinské dráhy mu místo původní profese nabídly práci inženýra. „Nejprve mě museli dva měsíce zaučit. Poté jsem začal pracovat,“ přiblížil bývalý strojvedoucí.

Nejčastěji veterány zaměstnávají Ukrajinské dráhy (Ukrzaliznycja), u kterých jich pracuje více než tisíc. „To jsou naši lidé, kteří u nás kdysi pracovali. Děláme vše pro to, aby se vrátili na svá pracovní místa, a to za pomoci použití různých nástrojů a přístupů,“ uvedla ředitelka odboru sociální politiky železnic Olga Bespalková.

Velké firmy doufají, že veteráni pomohou s nedostatkem zaměstnanců, i když jen z velmi malé části. Jen loni přišly ukrajinské podniky nejen kvůli mobilizaci o více než sedm set tisíc mužů. Velkou výhodu vidí společnosti hlavně v tom, že právě veteráni už nebudou z pracoviště odvedeni do armády.