I kdyby Rusko na Ukrajině použilo taktické jaderné zbraně, Česka se to nedotkne, říká Drábová

Otázky Václava Moravce s Danou Drábovou a Michaelem Romancovem (zdroj: ČT24)

Podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové jsou zmínky Ruska o jaderných zbraních „hra se strachem“. Následky použití taktických jaderných zbraní na Ukrajině by ale byly víceméně lokální. Řekla to v pořadu Otázky Václava Moravce. Politický geograf Michael Romancov v Otázkách řekl, že případná mobilizace by nemusela výrazně ovlivnit válku, usnadnila by ale Kremlu kontrolu nad obyvatelstvem.

Většina taktických jaderných zbraní se podle Drábové svou ničivostí ani neblíží bombám, které byly použity v Hirošimě a Nagasaki. 

„Půlkilotunová taktická jaderná zbraň znamená ohrožení tepelnou tlakovou vlnou řekněme do kilometru od epicentra, ohrožení přímou radiací, která vzniká při výbuchu, je zhruba do kilometru a půl, a radioaktivní spad po použití takové zbraně by byl naprosto minimální,“ vysvětluje Drábová.

Jelikož se při použití taktických zbraní netvoří mnoho radioaktivního spadu, je podle ní možné se do oblasti vrátit v řádu týdne. Kontaminace je vyšší v oblasti dva až tři kilometry od epicentra výbuchu, větší vzdálenosti by ale neměly být výrazně zasaženy. „I kdyby Putin byl takový grázl, že by použil taktickou jadernou zbraň na území Ukrajiny, západní Evropy ani Česka se to nedotkne,“ dodala.

Romancov: Mobilizace by dostala Rusy pod větší kontrolu státu

Michael Romancov se domnívá, že Putin bude chtít na výročí Dne vítězství pronést zásadní projev. „Je možné, že prohlásí, že už se nekoná speciální vojenská operace, ale začne mluvit o válce,“ říká.

Neznamená to ale nutně, že by válku v takovém případě skutečně vyhlásil, jelikož to by znamenalo problémy z hlediska mezinárodního práva. Otevřelo by to ale dveře k mobilizaci. 

Příliv nových vojáků by podle Romancova nemusel výrazně ovlivnit situaci na bojišti, mnoho mladých mužů by se ale dostalo pod větší kontrolu státu, což by zjednodušilo i jejich indoktrinaci. Zároveň by tím Rusko zajistilo zaměstnání těm, kteří o něj přišli s odchodem západních firem.