Při ruském útoku na školu v obci Bilohorivka zahynulo asi šedesát lidí, uvedl Zelenskyj

Události: Bombardování školy v Luhanské oblasti (zdroj: ČT24)

Ukrajinská armáda přiznala, že se stáhla z města Popasna, jehož dobytí v neděli ráno deklaroval čečenský vůdce Ramzan Kadyrov. Bojovalo se o něj dva měsíce. V čtyřicet kilometrů vzdálené Bilhorivce záchranáři prohledávají trosky vybombardované školy. Podle místních úřadů se v ní skrývalo devět desítek lidí. Zachránit se podařilo asi třetinu z tohoto počtu, ostatní zůstávají pod troskami. Šéf oblastní správy vyjádřil obavu, že zahynuli. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mluví o šedesáti mrtvých. Město Irpiň v Kyjevské oblasti překvapivě navštívil kanadský premiér Justin Trudeau. Při setkání se Zelenským řekl, že Rusko spáchalo na Ukrajině válečné zločiny a zodpovědný za ně je jeho vůdce Vladimir Putin.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (květen 2022)

  • 6:47

    Ukrajinské město Apostolove, které leží sedmatřicet kilometrů od města Kryvyj Rih, zasáhly ruské rakety. Starosta města Andrej Osa oznámil, že o život přišli čtyři lidé a jeden byl zraněn, píše ukrajinský server The Kyiv Independent.

  • 5:54

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě.

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě, Autor: Gleb Garanich, Zdroj: Reuters
    Zdroj: ČT24
  • 5:49

    Výkonný ředitel Agentury Evropské unie pro bezpečnost letectví Patrik Ky prohlásil, že se velmi obává o bezpečí na Západě vyrobených letounů, pokud budou v Rusku létat bez přístupu k náhradním dílům a řádné údržbě. Rusko nemá kvůli sankcím za invazi na Ukrajinu k servisu a náhradním dílům přístup.

Ukrajinský generální štáb uvedl, že se východně od Charkova snaží ruské síly zastavit protiofenzivu v severním a severovýchodním směru. Americký Institut pro studium války přesto uvedl ve svém novém hodnocení situace, že v horizontu dnů maximálně týdnů postoupí Ukrajinci až k hranicím s Ruskem.

Kyjev ovšem naopak očekává ruské útoky na obec Barvinkove na jihu Charkovské oblasti a také směrem na nedaleký Slovjansk v Doněcké. Podle ukrajinského generálního štábu k tomuto účelu Moskva ze svého území přesunuje další jednotky.

Na Slovjansk tlačí i z východu. Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov oznámil v neděli ráno, že jeho síly mají pod kontrolou většinu města Popasna v Luhaské oblasti. „Hlavní ulice a centrum města byly zcela vyčištěny,“ řekl podle agentury Reuters.

Ukrajinská strana původně odmítala, že by město Popasna ztratila. Podle agentury Unian ale předseda luhanské oblastní rady Serhij Hajdaj přiznal, že se ukrajinské jednotky z města, které je zničené dvouměsíčním ostřelováním, stáhly do opevněných pozic. „Město bylo více než dva měsíce ostřelováno a bylo prakticky srovnáno se zemí,“ prohlásil Hajdaj. 

V nedaleké Bilhorivce podle Hajdaje zasáhla ruská bomba školu. V budově se podle jeho tvrzení skrývalo devět desítek lidí, z nich se zatím podařilo zachránit asi třetinu, šest desítek dalších je ještě pod troskami a podle Hajdaje je možné, že zahynuli. „Skrývala se téměř celá vesnice, všichni, kdo se neevakuovali. Poté, co byla zasažena hospoda, zbyl už jen sklep školy,“ citovala Hajdaje CNN. Záchranné práce mohly začít až po uhašení požáru. To trvalo čtyři hodiny.

Zelenskyj se o incidentu podle agentury Reuters zmínil na virtuální schůzce představitelů skupiny nejsilnějších ekonomik G7. „V důsledku ruského úderu na Bilohorivku v Luhanské oblasti bylo zabito asi šedesát lidí. Civilistů, kteří se ukrývali ve škole před ostřelováním,“ uvedl.

Jinde na donbaské frontě Ukrajina tvrdí, že dokázala od soboty odrazit devět ruských útoků. V sousední Záporožské oblasti ukrajinská armáda obvinila ruské síly z ostřelování nemocnice ve městě Orichiv, která však byla prázdná.

Ve škole v Bilohorivce se podle úřadů skrývalo 90 lidí, po zničení budovy se podařilo zachránit jen část z nich
Zdroj: Reuters/State emergency services

Podle agentury Unian, která se odkázala na informace oblastní rady, zahájila ukrajinská armáda protiofenzivu u Záporoží. 

Hlava Luhanské oblasti Serhij Hajdaj také informoval, že ruské ostřelování v neděli zasáhlo ropnou rafinérii v městě Lysyčansk na východě Ukrajiny a poškodilo výrobní zařízení. Rafinérii po zásahu zachvátily plameny, hasiči s nimi ale nemohou bojovat kvůli pokračující dělostřelecké palbě, uvedl. 

Ruské ministerstvo obrany v neděli oznámilo, že na nádraží poblíž východoukrajinského města Soledar ruské střely zničily zbraně a vojenské vybavení, které Ukrajině dodaly Spojené státy a další západní země. Uvedla to agentura Reuters.

Podle ministerstva obrany rovněž ruská armáda zlikvidovala šest ukrajinských skladišť střel v Luhanské, Doněcké a Charkovské oblasti. Ruská protivzdušná obrana prý též sestřelila ukrajinský letoun Su-25, dodalo ministerstva. Údaje podobného druhu od obou stran konfliktu nelze obvykle ověřit z nezávislých zdrojů. 

Černomořské pobřeží

V noci na neděli informovala ukrajinská agentura Unian o explozích na jihozápadě. V Mykolajivu se krátce po půlnoci ozvala série explozí následovaná střelbou. V Oděse lidé podle příspěvků na sociálních sítích zaznamenali výbuchy okolo 2:00 místního času (1:00 SELČ). Není zatím potvrzena příčina výbuchů ani není jasné, zda měly oběti.

Ukrajinské velení v jižním ukrajinském regionu tvrdí, že poblíž Hadího ostrova v Černém moři zničily ukrajinské bezpilotní prostředky tři ruské čluny. Ruské ministerstvo obrany zase prohlásilo, že ruské síly potopily ukrajinskou loď. Moskva ovšem tvrdí, že zničeným plavidlem byla korveta typu 1241 (v označení NATO třída Tarantul), které ukrajinské námořnictvo podle dostupných informací nemá. V minulosti je mělo, ale v roce 2014 padly do rukou Rusům. Jane's po začátku války uváděla ve stavu ukrajinského námořnictva jednu korvetu jiné třídy, ovšem nebylo jasné, zda je provozuschopná.

Ministerstvo obrany rovněž uvedlo, že Rusko sestřelilo dva ukrajinské bitevní letouny Su-24 a vrtulník Mi-24.

Tvrzení o vývoji bojů nelze nezávisle ověřit. Ukrajina si již v minulých dnech nárokovala zničení či poškození dalších ruských plavidel. Potvrzeno je ale zatím pouze potopení křižníku Moskva.

Azovstal je bez civilistů, tvrdil Kyjev. Obránci to zpochybnili

Není jasné, zda jsou v ocelárnách Azovstal v Mariupolu už jen jeho obránci. Ruské ministerstvo obrany sdělilo, že operace s cílem evakuovat civilisty z Azovstalu skončila. Zástupce velitele oddílu Azov Svjatoslav Palamar ale na on-line tiskové konferenci řekl, že nemůže potvrdit, že byli evakuováni všichni civilisté.

Že se tak stalo, oznámil v sobotu Kyjev. Vicepremiérka Iryna Vereščuková prohlásila, že „ženy, děti a starší lidé byli z Azovstalu evakuováni“. 

Podle Palamara jsou nicméně obránci Mariupolu připraveni dál bojovat, apelují však, aby bylo umožněno odvézt zraněné vojáky. „Budeme pokračovat v boji, dokud budeme naživu, abychom odrazili ruské okupanty,“ prohlásil Palamar. Dodal, že Azovstal čelí intenzivnímu ostřelování.

Čtyřicítka civilistů, kteří se ukrývali v areálu v neděli dorazila do města Záporoží, které je pod správou kyjevských úřadů. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na koordinátorku OSN pro Ukrajinu Osnat Lubraniovou. Podle Lubraniové přijelo do Záporoží v osmi autobusech 174 lidí evakuovaných z Mariupolu. Tím počet osob, které se podařilo z této oblasti za posledních deset dní dopravit do bezpečí, přesáhl 600. 

Kanadský premiér Trudeau překvapivě navštívil Irpiň u Kyjeva

Město Irpiň, které leží nedaleko od Kyjeva, překvapivě navštívil kanadský ministerský předseda Justin Trudeau. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na starostu obce silně poničené ruskými silami. V den, kdy si západní svět připomíná 77. výročí konce druhé světové války, na Ukrajinu zavítala i americká první dáma Jill Bidenová.

„Právě jsem měl tu čest mluvit s kanadským premiérem Justinem Trudeauem. Přijel do Irpině, aby na vlastní oči viděl všechnu tu hrůzu, kterou ruští okupanti způsobili našemu městu. A samozřejmě byl šokován,“ napsal na Telegramu podle agentury Ukrinform starosta Irpině, která se stala jedním ze symbolů ruské agrese.

„Viděl, že vypálené a zcela zničené nejsou vojenské objekty, ale domy obyvatel Irpině, kteří se donedávna těšili ze života a měli své plány do budoucna,“ doplnil.

V neděli večer se kanadský premiér setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Při setkání řekl, že Rusko spáchalo na Ukrajině válečné zločiny a zodpovědný za ně je jeho vůdce Vladimir Putin. „Musí být pohnán k odpovědnosti,“ dodal Trudeau. 

Ve svém projevu kanadský předseda vlády rovněž oznámil opětovné otevření kanadského velvyslanectví v Kyjevě a slíbil další zbraně a vojenské vybavení pro ukrajinskou armádu, aby mohla lépe čelit pokračující ruské invazi. Předseda kanadské vlády také uvedl, že jeho země se rozhodla přijmout nové sankce, které postihnou čtyřicet ruských jednotlivců a pět firem, jež se podle Kanady podílejí na ruské operaci na Ukrajině.

Zelenskyj: Zlo nelze porazit navždy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém pravidelném videoprojevu srovnal současnou ruskou válku s globálním konfliktem, výročí jehož konce (respektive konce jeho evropské části) si nyní svět připomíná. Ostřelování Oděsy v době 77. výročí konce druhé světové války označil za barbarské.

Při vzpomínkách na konec druhé světové války bývá podle něj zvykem komentovat válečné události slovy „Už nikdy!“. Rusko podle Zelenského napadením Ukrajiny 24. února dokázalo, že tato slova už se použít nedají. Svět s nimi vystačil 77 let a teď je nucený připustit, že opakování zla v tehdejší podobě je možné, upozornil Zelenskyj.

„Činy ruských okupantů, zejména v předvečer dne památky všech obětí druhé světové války a dne vítězství nad nacismem by měly všem státům a všem národům připomenout, že není možné porazit zlo jednou provždy,“ prohlásil ukrajinský prezident. Nynější kroky Ruska proti své zemi označil slovy „krvavá rekonstrukce nacismu“.