Hongkong pozatýkal desítky prodemokratických aktivistů, Peking vyjádřil zátahu podporu

Zprávy ve 12: V Hongkongu bylo zatčeno pět desítek aktivistů (zdroj: ČT24)

V Hongkongu bylo zatčeno 53 prodemokratických aktivistů kvůli podezření z porušení zákona o národní bezpečnosti. Jde o největší zásah proti opozici ve městě podle nového, Západem kritizovaného předpisu. Během akce, do které se zapojila tisícovka policistů, bylo prohledáno 72 míst včetně právnických kanceláří a redakcí.

Zatýkání souvisí s loňským, neoficiálně organizovaným výběrem prodemokratických kandidátů do parlamentních voleb. Vlády Hongkongu a Pekingu tehdy aktivisty varovaly, že tím mohou porušit nový zákon. Parlamentní volby se měly konat v září, byly ale odložené, podle úřadů kvůli koronaviru.

Nyní státní bezpečnost považuje výběr demokratických kandidátů za pokus o svržení vlády. Bezpečnostní tajemník John Lee po středečním zátahu uvedl, že aktivisté chtěli způsobit společnosti „závažné škody“ a zdůraznil, že úřady nebudou „podvratné činy“ tolerovat.

Čína v prohlášení uvedla, že hongkongskou vládu při plnění jejích povinností podporuje.

Mezi zatčenými jsou podle facebookové stránky Demokratické strany a veřejnoprávní stanice RTHK bývalí zákonodárci a aktivisté James To, Lam Cheuk-ting a Lester Shum. Zatčen byl i zakladatel hnutí Okupujte Central a bývalý univerzitní profesor Benny Tai. Podle agentury Reuters skončil ve vězení také americký právník John Clancey, který se v prodemokratických aktivitách v Hongkongu angažuje.

Prohledán byl i byt jednoho z nejznámějších aktvistů Jushuy Wonga, který si v současnosti odpykává trest za organizaci protestu.

Policie rovněž vtrhla do kanceláří prodemokratické internetové mediální společnosti Stand News. „Do tří nezávislých médií včetně listu Apple Daily poslala policie žádosti o vydání dokumentů týkajících se případů souvisejících se státní bezpečností,“ dodala zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová.

Události: Zatýkání v Hongkongu (zdroj: ČT24)

„Očistec orientu“

Zásah proti nejvýznamnějším aktivistům města, z nichž někteří hájí agresivní taktiku proti Pekingu, ale také bývalým demokratickým zákonodárcům a dalším umírněným hlasům podpoří obavy z posilování autoritářské vlády v Hongkongu.

Nejspíš také zvýší napětí mezi Čínou a USA ve chvíli, kdy se připravuje na převzetí funkce amerického prezident Joe Biden. Americká strana se zatím k nejnovějšímu vývoji v Hongkongu nevyjádřila.

Šok z dění v Hongkongu už vyjádřil Tchaj-wan. Podle tchajwanské vlády se město z „perly orientu“ stalo „očistcem“.