Hizballáh vypálil na Izrael přes sto střel, některé dopadly až k Haifě

Události: Napětí mezi Izraelem a Hizballáhem nepolevuje (zdroj: ČT24)

Libanonské teroristické hnutí Hizballáh v neděli časně ráno vypálilo na sever Izraele přes sto střel, některé dopadly až k městu Haifa, informují místní média s odvoláním na izraelskou armádu. Podle agentury Reuters Hizballáh ostřeloval dosud nejhlouběji v izraelském vnitrozemí od loňského října. Tři lidé utrpěli lehká a středně těžká zranění. Izraelská armáda střelbu opětuje a cílí na pozice Hizballáhu na jihu Libanonu. Nad ránem také zahájily nové útoky na Izrael proíránské milice z Iráku.

Podle serveru The Times of Israel (ToI) nemocnice na severu Izraele dostaly pokyn od ministerstva zdravotnictví, aby přesunuly provoz do bezpečných prostor. Resort uvedl, že ho k tomu vyzvala armáda. Pokyn se týká sedmi nemocnic, napsal ToI. Některé nemocnice poslaly pacienty, u nichž to bylo možné, do domácího ošetřování. Nemocnice Rambam v Haifě uvedla, že přesouvá pacientky z porodnického oddělení do suterénu, který slouží jako kryt.

Zavřeny zůstaly v řadě oblastí na severu Izraele také školy a omezena jsou z bezpečnostních důvodů i veřejná shromáždění. Poplašné sirény zněly na severu Izraele celou noc. Zasaženo bylo několik budov, včetně domu poblíž Haify. Místní dostali pokyn schovat se do krytů a dalších bezpečných prostor.

V Izraeli útoky Hizballáhu zranily tři lidi a jeden teenager zemřel podle serveru ToI, když havaroval s autem během poplachu za zvuku sirén. Libanonské ministerstvo zahraničí oznámilo tři mrtvé při izraelských útocích na jihu země, Hizballáh uvedl, že při tom zemřel jeden jeho bojovník.

Izraelské ministerstvo komunikací oznámilo, že kvůli vyhrocené situaci spolupracuje s telekomunikačními firmami na zajištění pokračování telefonického a internetového spojení v celé zemi a že mimo jiné rozdalo šéfům místních samospráv a bezpečnostním činitelům na 440 satelitních telefonů.

Unie vyzývá k příměří, řekl Borrell

Evropská unie je extrémně znepokojena eskalací konfliktu mezi Izraelem a libanonským hnutím Hizballáh a vyzývá k příměří, uvedl v neděli šéf unijní diplomacie Josep Borrell. K příměří vyzval rovněž britský ministr zahraničí David Lammy, zatímco mluvčí Bílého domu John Kirby prohlásil, že eskalace konfliktu není v zájmu Izraele.

Podle Kirbyho stále existuje prostor pro diplomatické řešení konfliktu. „Pracujeme na tom,“ uvedl mluvčí Bílého domu. Neposkytl však další podrobnosti, píše AFP.

Hizballáh tvrdí, že jde o odvetu za výbuchy pagerů a vysílaček

Hizballáh uvedl, že cílil na vojenskou základnu Ramat David, která leží asi dvacet kilometrů jihovýchodně od Haify. Podle dřívějších informací teroristické hnutí oznámilo, že cílilo na zařízení izraelské státní zbrojařské firmy Rafael. Krátce po šesté hodině místního času (5:00 SELČ), byla z jižního Libanonu odpálena asi stovka střel. Většinu zachytila protiraketová obrana, některé ale podle armády dopadly až poblíž Haify.

Koalice milicí v Iráku, kterou stejně jako Hizballáh a palestinské hnutí Hamás podporuje Írán, oznámila, že její bojovníci zaútočili bezpilotními letouny na „důležitý cíl“ v Izraeli. Bližší podrobnosti nesdělila a avizovala, že bude v útocích pokračovat.

Hizballáh podle ToI sdělil, že střelba je odvetou za exploze pagerů a vysílaček z tohoto týdne v Bejrútu a na dalších místech v Libanonu, které zabily čtyři desítky lidí, včetně dvou dětí, a několik tisíc dalších osob zranily. Většina mrtvých i zraněných byli zřejmě členové Hizballáhu. Hnutí i libanonská vláda akci přičetly Izraeli, ten se k věci nevyjádřil.

Exploze komunikačních zařízení dál vyostřily dlouholetý konflikt mezi Izraelem a Hizballáhem, který eskaloval loni v říjnu po útoku Hamásu na Izrael. Hizballáh je spojencem Hamásu a Íránu. Od té doby se izraelská armáda a Hizballáh denně ostřelují přes izraelsko-libanonskou hranici, což si vyžádalo životy nejméně 26 civilistů a 22 vojáků na izraelské straně a více než pěti set členů Hizballáhu a desítek civilistů na libanonské straně.

Libanon: Páteční izraelský úder má přes čtyřicet mrtvých

V pátek odpoledne Hizballáh vypálil z jižního Libanonu na cíle v severním Izraeli na 150 raket a Izrael mimo jiné zasáhl dům na předměstí Bejrútu, kde zabil podle nedělního vyjádření libanonského ministerstva zdravotnictví nejméně 45 lidí. V sobotu resort uvedl, že mezi oběťmi je sedm žen a také tři děti ve věku čtyři, šest a deset let a že dalších sedm desítek lidí útok zranil.

Izraelská armáda i teroristické hnutí už dříve uvedly, že při leteckém úderu zemřelo šestnáct členů Hizballáhu, včetně jeho dvou vysoce postavených velitelů.

Zástupce šéfa Hizballáhu Naím Kásim prohlásil, že hnutí vstupuje do nové fáze v boji proti Izraeli. „Výhrůžky nás nezastaví, jsme připraveni na všechny vojenské scénáře,“ uvedl na pohřbu šéfa elitních jednotek Hizballáhu Ibrahíma Akíla, který zemřel při pátečním izraelském úderu v Bejrútu.