Harrisová má dost delegátů k demokratické nominaci do prezidentských voleb

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová získala v rámci on-line hlasování dostatečný počet hlasů delegátů, který jí zajistí oficiální nominaci Demokratické strany do listopadových prezidentských voleb. Informovaly o tom tiskové agentury s odvoláním na předsedu strany Jaimeho Harrisona.

Viceprezidentka v hovoru se svými příznivci uvedla, že je „poctěna“, že se stala pravděpodobnou demokratickou kandidátkou na prezidentský úřad, ale že nominaci oficiálně přijme až příští týden po skončení hlasování. On-line hlasování bude uzavřeno až v pondělí.

Harrisová je první ženou tmavé barvy pleti, která stane v čele prezidentské kandidátky jedné ze dvou hlavních politických stran ve Spojených státech, připomínají agentury.

„Podpoříme viceprezidentku Kamalu Harrisovou a předvedeme sílu naší strany,“ prohlásil předseda demokratů Harrison s odkazem na sjezd strany, který se bude konat ve druhé polovině srpna v Chicagu.

Demokraté uspořádali kvůli oficiální nominaci Harrisové virtuální hlasování mezi stranickými delegáty. Vrcholí tak bouřlivý proces uvnitř strany, na jehož počátku stálo červencové rozhodnutí prezidenta Joea Bidena odstoupit z prezidentské kampaně, a to i pod tlakem řady členů a zákonodárců vlastní strany. Delegáti národního sjezdu Demokratické strany začali hlasovat o nominaci Harrisové prostřednictvím zabezpečeného e-mailu už ve čtvrtek a hlasování bude pokračovat až do pondělního večera.

Úřadující americká viceprezidentka si zatím nevybrala do kampaně kandidáta na viceprezidenta. Očekává se, že během víkendu povede pohovory s možnými kandidáty, napsala AP. Předpokládá se též, že formální nominace Harrisové bude vyhlášena do 7. srpna, ačkoli sjezd strany, na němž Harirsová nominaci oficiálně přijme, má začít až 19. srpna.