Google vyhrál u soudu EU spor o pokutu za omezování konkurence

Americká internetová společnost Google ze skupiny Alphabet vyhrála u soudu Evropské unie spor o pokutu 1,49 miliardy eur (bezmála 38 miliard korun). Žaloba ji vinila z omezování konkurence na trhu s internetovou reklamou. Pokutu firma dostala před pěti lety. Podle soudního dvoru EU ale evropské regulační orgány pochybily.

„Soud (...) potvrdil většinu posouzení komise, ale zrušil rozhodnutí, kterým byla společnosti Google uložena pokuta ve výši téměř 1,5 miliardy eur, zejména z důvodu, že při posuzování doby trvání smluvních ustanovení, která shledala nekalými, nezohlednila všechny relevantní okolnosti,“ uvedl unijní soud.

Proti rozhodnutí se lze ještě odvolat k nejvyššímu tribunálu unijního bloku, Soudnímu dvoru EU.

Google nedostal pokutu poprvé

Nejpopulárnějšímu internetovému vyhledávači na světě Evropská komise (EK) vyměřila pokutu v roce 2019. Její výše odpovídala 1,29 procenta obratu Googlu v předcházejícím roce.

Unijní regulační orgány tvrdily, že společnost Google – jako dominantní zprostředkovatel on-line reklamy – nezákonně bránila konkurentům, jako jsou Yahoo! a Microsoft, v umisťování reklamy na webové stránky třetích stran. Inzerenti a majitelé stránek tak podle EK měli menší výběr a výsledkem toho pak mohly být i vyšší ceny, které museli platit inzerenti a které se nakonec promítly do cen konečným spotřebitelům.

Od Evropské komise dostal Google dohromady už pokuty za 8,25 miliardy eur a v některých případech společnost musela změnit obchodní model.

Aktuální rozhodnutí je pro americkou firmu malou náplastí na rozhodnutí evropského soudu z minulého týdne. Minulé úterý Google prohrál spor ve věci zneužívání monopolních pravomocí, takže musí zaplatit pokutu 2,42 miliardy eur.

Brusel se již několik let potýká s tím, jak zabránit narušování hospodářské soutěže ze strany obřích technologických společností. Přišel proto se zákonem o digitálních trzích (Digital Markets Act – DMA), který má bojovat proti dominantnímu postavení velkých on-line platforem.