Google je monopolista, uvedl americký soud v přelomovém rozsudku

Události: Americký soud označil Google za monopolistu (zdroj: ČT24)

Společnost Google si v rozporu se zákonem udržuje monopol na poli internetového vyhledávání, čímž potlačuje konkurenci a brání inovacím, uvedl soud v americkém Washingtonu. Podle agentury AP jde o přelomové rozhodnutí, které může změnit podobu internetu.

Široce očekávaný verdikt, které vynesl soudce Amit Mehta, přichází téměř rok od zahájení soudního procesu, v němž proti Googlu stojí americké ministerstvo spravedlnosti. Jde o největší antimonopolní spor ve Spojených státech za poslední čtvrtstoletí, píše AP.

„Po pečlivém zvážení a posouzení svědeckých výpovědí a důkazů dospěl soud k následujícímu závěru: Google je monopolista a jedná jako monopolista, aby si udržel svůj monopol,“ citovala AP z 277stránkového rozhodnutí soudce.

Mehta dále uvedl, že dominance Googlu na poli internetového vyhledávání je důkazem svědčícím o jeho monopolu. Google nyní kontroluje asi devadesát procent této oblasti.

Snahy posílit konkurenci

Přelomové rozhodnutí je velkou ranou pro Alphabet, mateřskou společnost Googlu, a mohlo by změnit způsob podnikání technologických gigantů, upozorňuje server BBC. Jedná se o jednu z několika žalob, kterou se americké antimonopolní úřady pokoušejí posílit konkurenci v tomto odvětví.

„Toto vítězství nad společností Google je historickým úspěchem amerického lidu,“ uvedl americký americký ministr spravedlnosti Merrick Garland. „Žádná společnost – bez ohledu na to, jak je velká nebo vlivná – nestojí nad zákonem. Ministerstvo spravedlnosti bude i nadále důrazně prosazovat naše antimonopolní zákony,“ dodal.

Garlandův úřad argumentoval tím, že se Google snažil uzavřít dohody s mobilními operátory, aby získal silné výchozí pozice ve smartphonech a ovládl v nich vyhledávání. Tvrdí také, že Google platil deset miliard dolarů (bezmála 230 miliard korun) ročně telekomunikačním společnostem, jako je AT&T, výrobcům zařízení, jako je Apple, a výrobcům prohlížečů, jako je Mozilla, aby se zbavil konkurentů a udržel si podíl na trhu s vyhledávači.

Prezident pro globální záležitosti ve společnostech Google a Alphabet Kent Walker oznámil, že se společnost proti závěrům soudu hodlá odvolat.

„Google vyhrává, protože je lepší“

Vyhledávač Google je pro společnost velkým zdrojem příjmů, který vynáší miliardy dolarů, z velké části díky reklamě zobrazované na stránkách s výsledky.

Právníci hájili společnost tím, že uživatele jejich vyhledávač přitahuje, protože jej považují za užitečný, a že Google investuje, aby byl pro spotřebitele lepší. „Google vyhrává, protože je lepší,“ tvrdil advokát firmy John Schmidtlein během závěrečných řečí na začátku tohoto roku.

Podle BBC zatím není jasné, jaký postih technologického giganta čeká. Americká vláda požádala o „strukturální úlevu“, což by teoreticky mohlo znamenat rozpad společnosti, píše britský server.

Další případ kvůli reklamní technologii Googlu má jít v USA k soudu v září. V Evropě už Google dostal kvůli monopolům miliardové pokuty.