Antimonopolní pokuta 2,42 miliardy eur pro Google platí, rozhodl unijní soud

Google neuspěl v antimonopolním sporu s Evropskou komisí. Tribunál Evropské unie zamítl odvolání internetového giganta proti pokutě 2,42 miliardy eur (přes 60 miliard korun), kterou Komise firmě vyměřila v roce 2017 za zneužívání dominantního postavení na trhu. Proti rozhodnutí se Google může odvolat.

Unijní exekutiva, která dohlíží na dodržování antimonopolních pravidel, pokutu firmě udělila za to, že podle ní zvýhodňováním vlastního cenového srovnávače poškozovala zákazníky i konkurenci.

Podle středečního verdiktu nižšího unijního soudu Google konkurenční principy porušil tím, že ve svém vyhledávači „výhodněji zobrazoval a umísťoval“ nabídky vlastního obchodního srovnávače.

Technologická společnost podle soudců v Lucemburku dávala horší pozici výsledkům konkurenčních srovnávačů i ve chvíli, kdy přinášely prokazatelně výhodnější nabídky pro zákazníky. Pokuta byla dle soudu odůvodněná, neboť Google jednal vědomě, nikoli z pouhé nedbalosti.

Nejvyšší pokuty Evropské komise za porušení pravidel hospodářské soutěže (v miliardách eur)
Zdroj: ČTK

Verdikt přináší jistotu na trh, míní Komise

Google v reakci sdělil, že se požadavkům Komise již přizpůsobil. Zda podá všeobecně očekávané odvolání k soudu vyšší instance, ale firma nespecifikovala. „Tento rozsudek se týká velmi specifického souboru skutečností a nyní se jím budeme detailně zabývat,“ konstatovala americká společnost.

Verdikt soudu je prvním potvrzením pokuty v sérii sporů, které vyvolala snaha místopředsedkyně Komise pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerové zamezit možnému zneužívání výsadní pozice této americké firmy. „Rozsudek je jasnou zprávou, že jednání Googlu bylo nezákonné, a přináší trhu potřebnou jistotu,“ uvádí Evropská komise.

Brusel proti praktikám firmy provozující nejpoužívanější světový vyhledávač zakročil už několikrát. V roce 2018 Googlu vyměřil pokutu 4,34 miliardy eur za zneužívání dominantního postavení na trhu se svým operačním systémem Android, který se používá v mobilních telefonech. O rok později nařídila Komise firmě zaplatit 1,49 miliardy eur kvůli omezování konkurentů na trhu s internetovou reklamou. I proti těmto dvěma pokutám se firma odvolala.