Generál Surovikin je v domácím vězení, píše Politico s odvoláním na ruské blogery

Ruský generál Sergej Surovikin je podle informací ruských vojenských blogerů, které cituje server Politico, držen v domácím vězení. Byl prý také odstřižen od všech rozhodovacích procesů v armádě. Americká CNN uvádí, že generál byl od roku 2018 tajným, ale důležitým členem Wagnerovy skupiny. Ta se koncem června pokusila v Rusku o vzpouru.

Blog blízký ruským bezpečnostním složkám VChK-OGPU v neděli pozdě večer uvedl, že Surovikin je nyní „v jakémsi domácím vězení“. Nemůže opustit byt, v němž je držen, ale má povoleny návštěvy, včetně několika svých podřízených.

Surovikin, známý pro své agresivní vojenské strategie v Čečensku a Sýrii jako „generál Armagedon“, se neukázal na veřejnosti od červnového pokusu wagnerovců o puč. Nedlouho poté se objevily informace, že Surovikin o chystané vzpouře majitele žoldnéřské skupiny Jevgenije Prigožina věděl.

„Žádné oficiální vyšetřování neprobíhá, ale Surovikin strávil dlouhou dobu v nejistotě a odpovídal na nepříjemné otázky,“ uvedl VChK-OGPU a dodal, že mu bylo doporučeno, aby zůstal v ústraní, aby se na něj „zapomnělo“.

S odvoláním na blízký zdroj ruský blog uvedl, že rozhodnutí o Surovikinově konečném osudu „musí přijmout jedna osoba, a čím déle to bude trvat, tím více tato osoba vychladne“. Touto osobou má být šéf Kremlu Vladimir Putin.

Zpráva přišla jen několik dní poté, co bývalý ruský generálporučík Viktor Sobolev, který nyní zasedá jako poslanec ve Státní dumě, řekl serveru News.ru, že Surovikin by ještě mohl být pro armádu užitečný, pokud se nezjistí, že se dopustil závažných porušení.

Kreml se k Surovikinovu aktuálnímu pobytu ani ke zprávám o jeho údajné roli v Prigožinově vzpouře zatím oficiálně nevyjádřil. Na dotaz novinářů ohledně jeho zmizení hovořil o „spekulacích a domněnkách“ a odkázal na ministerstvo obrany.