Francouzští učitelé i žáci dostávají výhrůžky smrtí a bojí se o svou bezpečnost

Horizont ČT24: Francouzští učitelé dostávají výhrůžky smrtí (zdroj: ČT24)

Francouzští učitelé se bouří kvůli obavám o vlastní bezpečnost. Tamní školy se stále častěji stávají terčem kybernetických útoků. Na desítkách z nich přišly žákům přílohy s uřezanými hlavami i výhrůžkami smrtí.

Učitelé, kteří přišli o život – Dominique Bernard z Arrasu a před několika lety i Samuel Paty z pařížského předměstí – dostávali výhrůžky smrtí těsně předtím, než útokům podlehli. Úřady jsou bez ohledu na veškerá bezpečnostní opatření skeptické. „Děláme vždy maximum pro to, aby byla škola v bezpečí. Ale bohužel to ne vždy stačí,“ řekl Laurent Brosse, starosta Conflans Saint Honorine.

„Více než čtyři stovky středních škol se staly terčem hrozeb šířených zejména prostřednictvím interních školních platforem, které slouží ke komunikaci mezi učiteli, žáky a jejich rodiči,“ upozornil zahraniční zpravodaj ČT Jan Šmíd.

Ředitel lycea na severovýchodě Paříže nedávno rezignoval po sérii výhrůžek zabitím. Požádal studentku, aby si v prostorách školy sundala muslimský šátek. Strach o bezpečnost sebe sama i svých rodin je příčinou toho, že ze škol odcházejí i další pedagogové. Kvůli tomu jsou třídy přeplněné a v problematických čtvrtích je stále obtížnější žáky zvládat.

„Počet žáků ve třídách proto roste. Dnes jich je i dvaatřicet, přestože ministerstvo slíbilo maximálně osmadvacet žáků,“ přiblížila učitelka z Versailles.

Ministryně školství oznámila zřízení mobilních jednotek, které by měly bezpečnost ve školách zvýšit. Přesto učitelé prakticky každý týden dávají najevo znepokojení na demonstracích v Paříži i v dalších městech. Vládě vyhrožují, že budou ze škol dál odcházet. Třeba i proto, že nemohou vyučovat podle svého přesvědčení a jsou nuceni vyhýbat se citlivým náboženským tématům.