Francie evakuuje Evropany z Nigeru

Francie zahájila evakuaci svých občanů i lidí z dalších zemí Evropské unie z Nigeru, informovala agentura AFP s odvoláním na diplomatické zdroje. V Nigeru armáda minulý týden provedla převrat a francouzská ambasáda se stala terčem útoku stoupenců puče.  České ministerstvo zahraničí Čechy v Nigeru neeviduje v cestovatelském systému Drozd ani žádným jiným informačním kanálem, sdělil mluvčí úřadu Daniel Drake.

„Vzhledem ke zhoršující se bezpečnostní situaci v Nigeru a s využitím relativního klidu v Niamey se připravuje letecká evakuace z Niamey,“ napsalo v úterý francouzské velvyslanectví svým občanům v Nigeru, což posléze potvrdilo také ministerstvo zahraničí v Paříži. Evakuace podle zprávy bude „koordinována s nigerskými ozbrojenými silami“.

„Vzhledem k situaci v Niamey, násilí proti našemu velvyslanectví předevčírem (v neděli) a skutečnosti, že vzdušný prostor je uzavřen a naši občané nemohou odletět vlastními prostředky, připravuje Francie evakuaci svých občanů a (dalších) evropských občanů, kteří chtějí opustit zemi,“ uvedla francouzská diplomacie. „Evakuace bude zahájena dnes (v úterý),“ dodala. 

První evakuační let již podle informací agentury AFP odletěl do Niamey, doba letu činí zhruba pět hodin. Podle francouzské ministryně zahraničí Catherine Colonnaové se Francii evakuaci svých občanů podařilo vyjednat s nigerskými úřady.

Aktuálně se v Nigeru nachází pět set až šest set francouzských občanů, píše agentura AFP. Také italské ministerstvo zahraničí oznámilo, že vláda v Římě zařídí z nigerského hlavního města repatriační let pro své občany.

Španělsko se chystá z Nigeru evakuovat více než sedmdesát svých občanů. Mluvčí španělského ministerstva zahraničí odmítl sdělit podrobnosti včetně toho, zda Španělsko do Nigeru vypraví repatriační let.

Niger byl posledním spojencem Západu v Sahelu

Vojenská junta v Nigeru minulou středu provedla státní převrat, svrhla demokraticky zvoleného prezidenta Mohameda Bazouma, zatkla tři ministry svržené vlády a několik dalších politiků. V pátek nigerští vojenští velitelé prohlásili generála Abdourahamaneho Tianiho za novou hlavu státu.

Francie, někdejší koloniální vládce Nigeru, převrat odsoudila a vyzvala k návratu prezidenta Bazouma do funkce. V neděli stoupenci junty pochodovali ulicemi hlavního města Niamey s ruskými vlajkami a skandovali protifrancouzská hesla a jméno ruského vůdce Vladimira Putina. Nakonec zapálili dveře francouzské ambasády, než je rozehnaly bezpečnostní složky.

Niger byl dosud považován za posledního spolehlivého partnera Západu v boji proti džihádistům v oblasti Sahelu, napsala agentura AP s tím, že Západ v oblasti s Ruskem soupeří o vliv v boji proti extremistům.

Francie má v Nigeru patnáct set vojáků, kteří vedou společné operace s Nigerijci. Spojené státy a další evropské země také pomáhají s výcvikem tamních sil. Loni v Nigeru žilo podle francouzské diplomacie bezmála dvanáct set  francouzských občanů.

EU pozastavila pomoc, africké státy vyzývají k obnovení ústavního pořádku

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell v sobotu oznámil, že Evropská unie kvůli převratu pozastavila finanční podporu a bezpečnostní spolupráci s Nigerem. Rozvojovou a další finanční pomoc Nigeru v sobotu pozastavila také Paříž.

Africká unie (AU) mezitím vyzvala k tomu, aby byl v Nigeru do patnácti dnů obnoven ústavní pořádek a aby se vojáci okamžitě vrátili do kasáren. Hospodářské společenství západoafrických států (ECOWAS) v neděli juntě dalo týdenní ultimátum a pohrozilo vojenským zásahem.

  • – Rozloha: 1 267 000 km² (21. na světě)
    – Počet obyvatel: 27 202 000 (54. na světě)
    – Přírůstek obyvatel: 3,7 % (3. na světě)
    – Dětí na ženu: 6,8 (1. na světě)
    – Hustota zalidnění: 19 ob. / km²
    – Náboženství: sunnitský islám (99,3 %)
    – Index lidského rozvoje dle OSN: 0,394 (nízký, 188./poslední na světě)
    – HDP/obyv. (PPP): 955 USD (183. na světě)
    – Produkce uranu: 2248 tun (2021, 4,65 % světové produkce, 7. na světě)
    – Vývoz: Spojené arabské emiráty (54 %), Čína (25 %), Francie (7 %)
    – Dovoz: Čína (19 %), Francie (9 %) , Spojené arabské emiráty (7 %)
  • Zdroj: CIA World Factbook, Worldometers