Filipínský soud osvobodil novinářku Ressaovou, která kritizovala minulou vládu

Horizont: Soud osvobodil Ressaovou (zdroj: ČT24)

Filipínský soud osvobodil novinářku a držitelku Nobelovy ceny míru, Marii Ressaovou. Podle něj se nedopustila daňových úniků, ze kterých byla obviněna za vlády bývalého prezidenta Rodriga Duterteho. Právě toho Ressaová ve svém nezávislém médiu systematicky kritizovala.

Drobné a téměř neustále se usmívající ženě by mohl odvahu závidět skoro kdokoli. Od chvíle, kdy v roce 2012 založila nezávislé médium Rappler, čelila kritice mocných. A za vlády prezidenta Duterteho se na ni valilo jedno obvinění za druhým. Jen za daňové úniky jich bylo pět. Od jeho loňského odchodu z prezidentského paláce je soudy postupně rušily.

Rappler hledal důkazy o policejní zvůli během Duterteho války proti drogám. Ta byla často namířená proti drobným uživatelům z chudých čtvrtí. Vláda podněcovala k vraždění drogově závislých i své příznivce. Odhady mluví o sedmi až dvanácti tisících mrtvých. V nejbrutálnějších fázích umíraly desítky lidí denně.

Sám Duterte teď kvůli tomu čelí vyšetřování Mezinárodního trestního soudu. „Budu dál doufat, že synova smrt dojde spravedlnosti. Způsob, jakým zemřel, nebyl správný. Udělali z něj feťáka. Udělali z něj zloděje. Nic z toho nebyla pravda,“ říká matka jedné z obětí, Mazia Lazarová.

V době, kdy byl Duterte u moci a na vrcholu popularity, nacházely rodiny obětí na Filipínách zastání jen velmi těžko. Jednou z výjimek byla právě Maria Ressaová, jejíž Rappler přinášel svědectví o podstrčených důkazech i o mimosoudních vraždách. Šikana úřadů mimo jiné přinesla médiu i odebrání licence. Odvolací soud v tomto případě ještě probíhá.

„Prošli jsme si opravdu temnými časy a ještě nejsme ze všeho venku. Novinařina i demokracie dál čelí útokům po celém světě,“ nechala se slyšet Ressaová.

Na mezinárodní úrovni se dočkala nejvyššího možného uznání. V roce 2021 jí Nobelův výbor udělil cenu za mír spolu s ruským nezávislým novinářem Dmitrijem Muratovem. Také on neváhal odhalovat korupční praktiky a zvůli úřadů ve své zemi. Začátkem září byl v Rusku oficiálně označen za zahraničního agenta.