Exvelvyslankyně při OSN Haleyová oficiálně oznámila kandidaturu na americkou prezidentku

UDÁLOSTI: Trumpa v primárkách vyzve Haleyová (zdroj: ČT24)

Exprezident Spojených států Donald Trump má prvního potvrzeného soupeře do primárek Republikánské strany před prezidentskou volbou, která je na programu příští rok. Úmysl kandidovat v úterý oznámila Nikki Haleyová, která byla v letech 2017 a 2018 součástí Trumpovy administrativy jako velvyslankyně USA při OSN. V klipu oznamujícím vstup do kampaně prezentovala vlastenecký vzkaz a kritizovala „establishment“.

Haleyová před působením v Trumpově administrativě byla v letech 2011 až 2017 první guvernérkou Jižní Karolíny, kde se dnes jedenapadesátiletá politička a diplomatka narodila dvěma indickým imigrantům. Kdyby republikánskou nominaci získala, byla by první ženou a první kandidátkou s indickými kořeny, kterou strana do prezidentské volby postavila.

V oznámení o vstupu do primárek Haleyová označila USA za nejsvobodnější a nejskvělejší zemi světa. „I v náš nejhorší den je požehnáním, že žijeme v Americe,“ prohlásila. V asi tříminutovém videu kromě lásky k vlasti zdůrazňovala rozpočtovou odpovědnost, zajištění hranic a sebevědomé vystupování na mezinárodní scéně.

Svého budoucího soupeře Trumpa nezmínila, upozornila však na skutečnost, že republikánští kandidáti v sedmi z posledních osmi prezidentských voleb získali méně hlasů než demokrati. „To se musí změnit… Washingtonský establishment znovu a znovu a znovu selhává. Přišel čas pro novou generaci vůdců,“ pokračovala.

Jediným republikánem, který dosud potvrdil záměr kandidovat, je právě šestasedmdesátiletý exprezident. Na kandidaturu se podle amerických médií připravuje také guvernér státu Florida Ron DeSantis, za potenciálního uchazeče je považován i viceprezident z Trumpovy éry Mike Pence.

Průzkumy zatím Haleyové nevěří

Průzkumy v jednotlivých státech USA zatím Haleyové přisuzovaly jen jednociferné preference. Podle nově zveřejněného průzkumu agentur Ipsos a Reuters má největší podporu republikánů do nadcházejících primárek Trump s 43 procenty hlasů. Na druhém místě je DeSantis s 31 procenty, Haleyová má zatím podporu jen čtyř procent svých spolustraníků.

Rodačka z Jižní Karolíny si nicméně v politických kruzích vydobyla reputaci jako kandidátka, která je schopná zvítězit navzdory nízkým očekáváním. Podle zpravodajského webu Axios bude mít nyní šanci začít budovat podporu v klíčových státech a sbírat peníze od dárců, kteří nejsou naklonění Trumpovi.