Evakuace turistů z Rhodosu pokračují, při hašení na Evii se zřítil letoun

Události ČT: Požáry v Řecku (zdroj: ČT24)

Požáry na ostrově Rhodos se podle místních úřadů momentálně šíří ve třech největších frontách, nejvíce zasažena je stále střední část ostrova. Oheň už spálil plochu o rozloze zhruba čtyři sta kilometrů čtverečních, odhady ale hovoří ještě o vyšším čísle. Ochlazení by do regionu mohlo přijít ve čtvrtek. Z oblasti dále pokračují evakuace turistů, cestovní kanceláře však na ostrov dopravují další klienty. Hoří i na dalších řeckých ostrovech Evia a Korfu, dále také na Peloponéském poloostrově. Na Evii se zřítilo hasičské letadlo, zahynuli dva řečtí piloti.

„Oheň se zatím nešíří mezi místa, která už byla evakuována. Teď nečelíme situaci, jako tomu bylo v sobotu nebo v neděli, kdy tisíce lidí musely opustit letoviska a hotely před nebezpečím požáru,“ řekl v úterý dopoledne přímo z ostrova Rhodos zahraniční zpravodaj ČT Václav Černohorský.

Během dne se ale zkomplikovala situace u města Gennadi, jehož obyvatelé museli být odpoledne evakuováni. „Vítr dohnal plameny až k samotnému okraji obce a teď útočí na její první domy,“ popsal Černohorský v úterý v podvečer v Událostech ČT. „Ta obec leží na samém břehu moře,“ přiblížil zpravodaj. 

Ve vesnicích, které jsou jen nedaleko požárů, pomáhají často dobrovolníci. Spolu s místními se třeba snaží stavět protipožární bariéry. Používají k tomu například nařezané stromy a vykopanou zeminu.

„Pocházím odtud z Rhodosu, pomáháme tady posledních šest dní, jak jen můžeme. Ale je to velmi těžké. Vítr je velmi silný, ve středu to bude ještě horší, situace je tady velmi složitá. Potřebujeme pomoct. Pošlete nám pomoc odkudkoliv,“ řekla jedna z dobrovolnic Lanai Karpatakiová.

Velvyslanec ČR v Řecku Karfík o situaci na Rhodosu (zdroj: ČT24)

Prokurátor zahájil vyšetřování

„Máme před sebou těžké léto,“ prohlásil řecký premiér Kyriakos Mitsotakis na úvod pondělního jednání vlády. Země podle něj zažívá „důsledky klimatické krize“ a situace se bude nadále zhoršovat.

Prokurátor na Rhodu zahájil vyšetřování příčin požárů a připravenosti a reakce úřadů, uvedla podle agentury Reuters řecká státní televize ERT. Podle stejného zdroje na Rhodu hoří na třech místech a už lehlo popelem asi deset procent rozlohy ostrova.

„Nevíme o tom, že by byly nařízeny evakuace v dalších oblastech,“ řekl velvyslanec České republiky v Řecku Jakub Karfík. Na ostrově podle něj proběhly dílčí evakuace v jednotlivých obcích.

Místním záchranářům pomáhají zahraniční kolegové mimo jiné z Turecka, Slovenska a Polska. S požáry se potýkají také hasiči na ostrovech Evia, Korfu a také na Peloponéském poloostrově. Nejvyšší stupeň výstrahy nově platí na Krétě, píše BBC News.

Mrtví na Evii

Na Evii se poblíž města Karystos zřítilo letadlo, které proti požárům zasahovalo. Řecké letectvo podle Kathimerini uvedlo, že oba piloti ve věku 34 a 27 let při nehodě zahynuli. Ministr obrany Nikos Dendias v reakci na neštěstí vyhlásil třídenní smutek v řeckých ozbrojených silách. Letadlo nemělo katapultovací systém, připomněla agentura AP.

Na ostrově Evia bylo také nalezeno ohořelé tělo muže, uvedla agentura AFP s odvoláním na policii. Ta se nyní snaží zjistit, zda se jedná o místního farmáře, který je pohřešován od neděle.

Kritika práce hasičů

Mezi odborníky i veřejností v Řecku se množí kritika chaotické práce hasičů i špatně organizovaných evakuací. „Řecko má největší hasičskou letku na světě v poměru k velikosti území a populace. Nechybí nám hasiči. Pokulhává ale plánování a organizace,“ míní profesor lesnictví na univerzitě v Soluni Ioannis Mitsopulos.

„Na ostrově (Rhodos) už léta nejsou žádní lesní strážci, lesní hospodářství ani požární ochrana. Troufáme si doufat, že tato tragédie probudí úřady, které přijmou potřebná opatření,“ uvedl pro deník Le Monde Brit, který žije na Rhodu.

Obyvatel vesnice Kiotari, která byla evakuována v sobotu, francouzskému deníku popsal chaos. „Každý se snažil zachránit. Brali jsme turisty k sobě domů, protože nic nebylo zorganizované.“

„Dobrovolní hasiči a obyvatelé ostrova často sami pracovali v lese, ve velmi složitých podmínkách. To oni pomáhali hasičům, kteří přijeli z jiných částí země a neznali místní terén. Operace naprosto postrádala koordinaci,“ uvedla podle deníku le Monde novinářka Polly Chatzimarkuová.

Meteorologická agentura mezitím varovala před extrémně vysokými teplotami, které mají v úterý, a zejména ve středu panovat téměř ve všech částech země. Očekávají se teploty kolem 46 stupňů Celsia, ve čtvrtek by se mělo ochladit na zhruba 35 stupňů, píše DPA.

Dál bude foukat i silný vítr. Pomoci při hašení může fakt, že se má vítr v následujících hodinách držet ve stejném směru, oheň by se tak nemusel šířit do dalších směrů.

Spálená je desetina plochy ostrova

Síla větru podle tamních úřadů dosahovala na Beaufortově stupnici hodnoty osm, šlo zhruba o rychlosti mezi 70 až 80 kilometry za hodinu. „Nejspíše do středy zůstane relativně silný, to samozřejmě hasičům komplikuje jejich práci, protože v nárazech je šance, že se rozloží do větších ohnisek,“ dodal Černohorský.

Podle odhadů ostrovních institucí už oheň spálil plochu o rozloze zhruba 400 kilometrů čtverečních, celková spálená plocha by měla činit přibližně pět set až šest set kilometrů čtverečních. To odpovídá zhruba deseti procentům rozlohy celého ostrova.

„Bylo nutné evakuovat dvacet tisíc turistů ze zasažených oblastí, což byl nápor na infrastrukturu. Viděli jsme chaotické záběry, slyšeli jsme svědectví o chaosu, který evakuaci provázel,“ vyjmenoval zpravodaj ČT. Připojil, že místní obyvatelé z turismu žijí, hotely v nezasažených částech ostrova nadále ujišťují turisty o tom, že se nemusí obávat.

Některé cestovní kanceláře působící v Česku nabídnou klientům, kteří mají odletět do požárem nezasažené severní části Rhodosu, bezplatnou změnu zájezdu, záleží však na datu odletu z Česka, uvádějí mluvčí cestovních kanceláří. Pokud ministerstvo zahraničních věcí vydá plošné doporučení necestovat na Rhodos, kanceláře podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže nemají povinnost tam zájezdy rušit – je však zvykem, že tak činí, dodal.

Britští turisté

Na Rhodu je podle médií na třicet tisíc britských turistů. Cestovní kancelář TUI zrušila odlety svých klientů na ostrov nejméně do pátku. Zákazníci společnosti EasyJet, kteří mají pouze letenku a mají rezervaci před 29. červencem, by si před cestou měli ověřit stav letu. Mohou také změnit termín či obdržet za let voucher, píše web stanice SkyNews. Zájezdové balíčky podle něj EasyJet až do úterý 25. července zrušil a zákazníci dostanou plnou náhradu. 

Britské ministerstvo zahraničí nevydalo doporučení necestovat na Rhodos. Podle člena britské vlády Michaela Govea je Rhodos pro britské turisty bezpečný.

„Cestovat teď na Rhodos na dovolenou je opravdu špatný nápad,“ sdělil naopak v pondělí cestujícím pilot společnosti EasyJet, který je měl přepravit z Londýna na Rhodos. Na palubě s kapacitou 180 lidí měl v tu chvíli 37 cestujících, osm se jich rozhodlo po pilotově apelu vystoupit, napsala BBC News.

Řecká ministryně cestovního ruchu Olga Kefalogianniová nicméně trvá na tom, že turisté by měli na Rhodos dál létat. Letiště nepřerušilo provoz a požáry se dotkly jen asi deseti až 20 procent ostrova a 15 procent hotelových kapacit, uvedla Kefalogianniová podle serveru Mail Online.

  • Nizozemsko
    –⁠ lety na zasažené ostrovy zakázané nejsou
    –⁠ vláda varuje před cestami na zasažené ostrovy (Rhodos, Korfu, Evia), v rámci cestovních doporučení tyto ostrovy nově spadají do rizikové žluté kategorie
    –⁠ několik cestovních kanceláří zrušilo pobyty na jihu Rhodosu 
  • Velká Británie
    –⁠ vláda zatím veřejnost od cest na Rhodos neodrazuje, lidé ale mají cestu konzultovat se svou cestovní kanceláří
    –⁠ několik velkých cestovních kanceláří, například TUI, už své zájezdy zrušilo
    –⁠ letecké společnosti (nízkonákladové Ryanair či EasyJet, i British Airways) na Rhodos létají dál
  • Německo
    –⁠ vláda nevydala varování před cestami na postižené ostrovy
    –⁠ některé cestovní kanceláře dočasně pozastavily pobyty na Rhodosu
  • Polsko
    –⁠ vláda nedoporučuje jezdit do požáry zasažených oblastí na ostrovech
    –⁠ provozovatelé zájezdů evakuují klienty na své náklady
    –⁠ všechny lety na Rhodos zrušila polská pobočka skupiny TUI, která je největší cestovní kanceláří v zemi, klientům nabídla vrácení peněz, nebo alternativu
  • Slovensko
    –⁠ vláda zatím nevyzývá k rušení cest na Rhodos, doporučuje ale sledovat pokyny místních úřadů a kontaktovat cestovní kanceláře
    –⁠ největší cestovní kanceláře už zorganizovaly několik repatriačních letů, stále ale vypravují i cesty na ostrov
    –⁠ některé cestovní kanceláře nabízejí klientům přesun do jiných částí Rhodosu, náhradní dovolenou, nebo úplné odstoupení od smlouvy 
  • Zdroje: ČT24, NL Times, Merkur, PAP