Epidemie v Rusku se stále zhoršuje, počty úmrtí jsou vysoké. Nedá se na to zvyknout, říká lékařka

Události: Epidemie v Rusku stále sílí (zdroj: ČT24)

Ruské úřady dál hlásí maxima v počtu úmrtí spojených s covidem-19. Za pondělí zemřelo podle oficiální statistiky 1106 lidí, vůbec nejvíc od začátku pandemie. V zemi také denně přibývá přes 36 tisíc nově nakažených. Ještě začátkem měsíce bylo toto číslo nižší o deset tisíc.

V Městské nemocnici v Domodědovu nedaleko Moskvy se s covidem léčí dvaadevadesát pacientů, většinou s nebezpečnější variantou delta. „Je odolná vůči lékům, které jsme dosud při léčbě používali. Navíc je velmi agresivní. Situace je proto kritická,“ říká hlavní lékař Andrej Osipov.

Právě o pacienty ve vážném stavu se stará lékařka Irina Pikalovová. Zdravotní stav nemocných se podle ní zhoršuje velmi rychle. „Během tří až čtyř dnů už jim nefunguje větší část plicní tkáně. Jsou pak ve vážném stavu a musí být připojeni na kyslík,“ popisuje.

Nemocnice v Domodědovu leží čtyřicet kilometrů jihovýchodně od Moskvy. Denně tu přijímají dvacet nových pacientů s koronavirem. A také tu v průměru každý den umírají s koronavirem dva lidé. Pikalovová se s tím nemůže smířit: „Je to skutečně jediná věc během celé pandemie v rudé zóně, na co se nám zvyknout nepodařilo.“

Nízká proočkovanost

K špatné epidemické situaci přispívá pomalé očkování. Teď má obě dávky necelých padesát milionů Rusů, tedy zhruba třetina obyvatel. Třeba v Domodědovu jsou ale s vakcinací velmi úspěšní. První dávku už má devadesát tisíc z celkem 116 tisíc obyvatel okresu.

„Lidé pochopili, že je nutné se nechat očkovat. Vidí totiž, že čtvrtá vlna je daleko těžší než ty předchozí,“ vysvětluje zástupkyně hlavního lékaře nemocnice v Domodědovu Věra Maksjutinová.

Zastavit další vlnu nákazy koronaviru má částečný lockdown. V šesti z 85 ruských oblastí začalo v pondělí neplacené pracovní volno. Další oblasti se přidaly v úterý. Prezident Vladimir Putin vyhlásil volno v celé zemi od 30. října do 7. listopadu. Zavřena má být většina firem a obchodů, ale také školky, školy, tělocvičny nebo kulturní zařízení. Restaurace a kavárny mohou nabízet jen objednávky s sebou.