Duncovová zkouší založit protiválečnou stranu v Rusku

Události: Duncovová se pokouší o stranu (zdroj: ČT24)

V Rusku vzniká nová prozápadní a protiválečná strana. V jejím čele má být regionální politička a novinářka Jekatěrina Duncovová, které na konci loňského roku ruské úřady znemožnily z formálních důvodů kandidovat v prezidentských volbách. Podobný osud potkává v Rusku všechny opoziční projekty se šancí na změnu.

Úsvit je zatím pracovní název nové ruské demokratické strany. Má oslovit nespokojené Rusy, kterým mimo jiné vadí, že válka s Ukrajinou trvá skoro dva roky a její konec je v nedohlednu. „Naše hlavní hodnoty jsou právo člověka na svobodu a návrat důvěry k vládním institucím. Také obnovení přátelských vztahů s ostatními zeměmi a mír,“ říká Duncovová.

Pochází z Rževa, odkud se chtěla dostat do Kremlu. V nové straně chce využít potenciál a podporu dobrovolníků, které získala během prezidentské kampaně. „Lidé vidí, že jejich počet stále roste, že je nás hodně. Nejdůležitější je, že to vzniká ze společné myšlenky,“ věří.

První pracovní sněm strany se konal ve čtvrti Izmajlovo na okraji Moskvy. Účastnilo se ho zhruba dvě stě lidí. „Naše pracovní skupina se teď zabývá přípravou programu a přípravou stanov. Pokud totiž chcete stranu zaregistrovat, je potřeba splnit podmínky ministerstva spravedlnosti,“ vysvětluje vedoucí stranické pracovní skupiny Alexej Komilev.

Podle průzkumů veřejného mínění, i těch nezávislých, ale podporuje Vladimíra Putina i agresi na Ukrajině většina lidí. I v důsledku státní kontroly nad významnými médii. Nová prozápadní strana tak má jen malé šance v Rusku uspět.

Navíc zaregistrovat v zemi nový politický subjekt je velmi složité. „Úřady nebudou chtít vznik takové strany, protože by dala prostor pro kritiku,“ myslí si prezident Centra rozvoje regionální politiky v Moskvě Ilja Grašenkov. Kremlu se v posledních letech podařilo demokratickou opozici zcela umlčet, jedna z jejích nejvýraznějších tváří Alexej Navalnyj je ve vězení.