TÉMA

Jekatěrina Duncovová

Rusové budou vybírat prezidenta, prozápadní kandidáti se na volební lístky nedostali

Za týden začne v Rusku výběr hlavy státu. Podle posledních průzkumů – i těch nezávislých – je jasným favoritem současný ruský vůdce Vladimir Putin. Oficiálně bude mít tři protikandidáty, ale protiválečné a prozápadní opoziční politiky – Jekatěrinu Duncovovou a Borise Naděždina – centrální volební komise do klání vůbec nepustila.
8. 3. 2024|

Duncovová zkouší založit protiválečnou stranu v Rusku

V Rusku vzniká nová prozápadní a protiválečná strana. V jejím čele má být regionální politička a novinářka Jekatěrina Duncovová, které na konci loňského roku ruské úřady znemožnily z formálních důvodů kandidovat v prezidentských volbách. Podobný osud potkává v Rusku všechny opoziční projekty se šancí na změnu.
12. 2. 2024|

Rusové dostanou lístky se čtyřmi kandidáty na prezidenta

Ruská ústřední volební komise oznámila jména čtyř kandidátů, kteří se v březnu mohou účastnit prezidentských voleb. Vedle stávajícího šéfa Kremlu Vladimira Putina komise připustila představitele tří parlamentních stran v Dumě. Většina opozičních osobností buď sedí ve vězení, nebo žije v exilu, podotkla agentura AP. Volby v Rusku bývají kritizované opozicí zevnitř země i různými institucemi ze zahraničí jako nedemokratické.
8. 2. 2024|

Duncovová nesmí kandidovat v ruských prezidentských volbách

Ruská opoziční novinářka Jekatěrina Duncovová nesmí v březnu kandidovat v prezidentských volbách. Rozhodnutí ústřední volební komise potvrdil Nejvyšší soud. Čistě symbolicky zůstávají v cestě Vladimira Putina k dalším šesti letům v čele Ruska už jen dva kandidáti. A jeden z toho je už teď ve vězení.
27. 12. 2023|

Putin chce dál vládnout, jinak by se vystavil nebezpečí, říká komentátor Dvořák

Rusové budou mít za čtvrt roku volby hlavy státu. Komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák upozornil, že fakt, že současný vládce Kremlu Vladimir Putin oznámil opětovnou kandidaturu „mezi lampasáky v Kremlu“, ukazuje „brutálně militarizovanou podobu současného Ruska“. Podle zpravodaje ČT v Rusku Karla Rožánka je téměř jisté, že Putin volby vyhraje, k čemuž mu pomáhá i fakt, že je díky státním médiím denně v obývácích Rusů. Tématu se věnoval pořad 90' ČT24.
13. 12. 2023|

Putin získal vyzývatelku. Chce ukončit válku, s opozicí ji nic nepojí a vazby na oligarchy odmítá

Drobná žena, která své politické zkušenosti zatím sbírala jen v městském a regionálním zastupitelstvu, se rozhodla kandidovat na úřad prezidentky Ruské federace. Jekatěrina Duncovová je širší veřejnosti zcela neznámá. Do čela země se ale chce probojovat proto, aby se, jak říká, postavila strachu. A to s jednoznačným programem: ukončit válku a najít nové cesty ke sblížení Ruska se Západem.
28. 11. 2023|