Nová ruská protiválečná koalice chce prorazit v místních volbách

Události: Místních voleb v Rusku se zúčastní nová protiválečná koalice (zdroj: ČT24)

Proti agresi na Ukrajině a politice ruského vládce Vladimira Putina je podle dlouhodobých průzkumů zhruba pětina Rusů. O jejich hlasy bude v zářijových místních volbách usilovat nová protiválečná a prozápadní koalice Občanské iniciativy a vznikající strany Úsvit. V jejím čele stojí Jekatěrina Duncovová, která se chtěla postavit Putinovi. Úřady jí to však kvůli údajným formálním chybám nepovolily. Opozice varuje, že regionální hlasování bude nejspíš opět zmanipulované.

V čele moskevské pobočky vznikající strany Úsvit stojí jednatřicetiletý Nikolaj Toropov, který kandiduje poprvé a jako nezávislý. V současném Rusku, kde úřady umlčely veškerou opozici, teď podle něj nemá smysl vstupovat do vysoké politiky. „Zaprvé je to nebezpečné, upřímně říkám, že nechci riskovat. A za druhé nemám možnost to nijak ovlivnit,“ říká Toropov.

Úsvit vede nová tvář opozice Jekatěrina Duncovová. „Doufám, že uspěje aspoň třicet procent našich lidí. Jsou totiž velmi zajímaví a chtějí změnit svět k lepšímu,“ konstatovala opoziční politička.

„Zahraniční agentka“

Ruské úřady v květnu Duncovovou zařadily na seznam takzvaných zahraničních agentů. Podle nově schváleného zákona tak sama nesmí kandidovat v žádných ruských volbách, přesto chce v politice pokračovat.

„Politickou stranu podle zákona nelze označit za zahraničního agenta, proto zůstávám předsedkyní. Čekáme na poslední dokumenty, abychom mohli stranu zaregistrovat na ministerstvu spravedlnosti,“ uvedla opoziční politička.

Podle Toropova je to důkazem toho, že si ruské úřady v současnosti mohou dělat s nepohodlnými lidmi v podstatě, co chtějí. „Jestli tito lidé mají za úkol umlčet jinak myslící osoby a je tady možnost z nich udělat zahraniční agenty, tak proč by toho nevyužili,“ podotkl nezávislý kandidát.

Problémové elektronické hlasování

V posledních místních volbách před dvěma lety jasně zvítězilo Putinovo Jednotné Rusko. Podle expertů k tomu výrazně přispělo elektronické hlasování, které v zemi nelze vůbec kontrolovat a je tak podle opozice snadno zmanipulovatelné. 

Podobný výsledek se očekává i letos. Navzdory tomu chce demokratická koalice Občanské iniciativy a Úsvitu kandidovat kromě Moskvy a dalších velkých měst i v ostatních ruských regionech. Místních voleb se bude účastnit přes šedesát jejích kandidátů.