Ruští politici dostali půl roku na to se zbavit nálepky „zahraniční agent“. Jinak musí skončit

Události: Další omezení pro „zahraniční agenty“ v Rusku (zdroj: ČT24)

Kreml opět přitvrdil vůči opozičním hlasům v zemi. Podle nové legislativy musí poslanci a zastupitelé, kteří dostali nálepku „zahraniční agent“, do 180 dnů tento status změnit, jinak nemohou v ruské politice pokračovat. Ve volbách už také nesmí kandidovat.

Nový zákon už podepsal ruský vládce Vladimir Putin. Aktuální seznam zahraničních agentů na stránkách ruského ministerstva spravedlnosti čítá přes osm set Kremlu nepohodlných osobností, médií nebo organizací.

„Znamená to další krok proti demokracii v zemi a proti lidem, kteří hlasovali a chtěli by dále dát svůj hlas lidem, které úředníci, a ne soud, označili jako zahraničního agenta,“ prohlásil předseda Ruské sjednocené demokratické strany Jabloko Nikolaj Rybakov.

V čele liberální strany stojí od roku 2019. Je to poslední prozápadní a protiválečná opoziční strana v Rusku. Status zahraničního agenta má i několik jejích členů. „Fakticky se lidé stávají zahraničními agenty za kritiku vlády. Tak se to nesmí dělat,“ konstatoval Rybakov.

Zbavování práv

Zákon o lidech pod vlivem cizí země začal v Rusku platit v roce 2012, po ruském vpádu na Ukrajinu v únoru 2022 se ale tato právní norma ještě zpřísnila. Jenom v letošním roce bylo na seznam zařazeno 66 subjektů. „Lidé, kteří mají na sobě nápis zahraniční agent, začala vláda démonizovat a postupně je zbavovat jejich práv,“ upozorňuje člen rady předsedy z Evropské asociace politických konzultantů Igor Mintusov.

Spojené státy v roce 2017 označily jako zahraničního agenta ruskou televizi Russia Today. Moskva tehdy reagovala tak, že na seznam zahraničních agentů přidala média. To v podstatě Kremlu umožnilo umlčet nezávislé novináře.

Všichni lidé s označením zahraniční agent jsou nyní v Rusku vystaveni nejenom větší kontrole, ale i pracovním omezením, kupříkladu nesmí vyučovat nebo přednášet ve státních školách.