Duncovová nesmí kandidovat v ruských prezidentských volbách

Události: Kandidáti v ruských prezidentských volbách (zdroj: ČT24)

Ruská opoziční novinářka Jekatěrina Duncovová nesmí v březnu kandidovat v prezidentských volbách. Rozhodnutí ústřední volební komise potvrdil Nejvyšší soud. Čistě symbolicky zůstávají v cestě Vladimira Putina k dalším šesti letům v čele Ruska už jen dva kandidáti. A jeden z toho je už teď ve vězení.

Moc šancí, že by byla prezidentkou, Jekatěrina Duncovová neměla. Přesto to chtěla zkusit jako nezávislá kandidátka s heslem: Vrátíme zemi budoucnost. Ústřední volební komise ale její žádost o registraci zamítla s tím, že obsahovala řadu chyb.

„Věřím, že se nesmíme vzdávat, okolnosti nás nezastaví. Hnutí, které se zrodilo, musíme zachovat,“ sděluje Duncovová.

Bývalá regionální novinářka a zastupitelka města Ržev chce založit stranu, která bude hlasem mladých proti válce na Ukrajině a izolaci země a která bude pro demokratické reformy, podporu menšin nebo propuštění politických vězňů, jako je Alexej Navalnyj. Matku tří dětí už proto vyslýchali vyšetřovatelé ruské prokuratury.

„Lidé mohou jen velmi složitě vyjádřit svůj názor veřejně. A to je špatně. Tak to nemá být. Lidé nemají být ve vězení jenom za to, co říkají,“ míní Duncovová.

Politiku Putina prý podporuje většina Rusů

Už v červenci oznámil svoji kandidaturu na ruského prezidenta Boris Naděždin. Ten má částečné zkušenosti z vysoké politiky, několik let byl poslancem Státní dumy. „Putin vede Rusko do slepé uličky. Jeho politika, jeho kurs. A speciální vojenská operace přetrhla naše vztahy s Evropou. Rozhodl jsem se tomu postavit,” říká Naděždin.

Borise Naděždina a Jekatěrinu Duncovovou teď zcela ignorují prokremelská média, nemluvě o státní televizi. Na kameru Naděždin naposledy mluvil v květnu. „Řekl jsem tehdy znamenitou frázi, že je potřeba vybrat jiného prezidenta, skončit tuto ukrajinskou historii a obnovit normální vztahy s evropskými zeměmi. Od konce května už mě do ruské televize nepustili,” uvádí.

Dalším vyzyvatelem současného ruského prezidenta je bývalý velitel proruských sil na Ukrajině Igor Girkin, kterého nizozemský soud loni v listopadu odsoudil na doživotí kvůli podílu na vraždě 298 lidí na palubě malajsijského letadla sestřeleného v létě 2014 nad východní Ukrajinou. Moskva odsouzené v případu letu MH17 odmítla vydat. V Rusku je ale Girkin kvůli kritice Putina ve vazbě za podněcování extremismu.

Páté vítězství Vladimira Putina v březnových volbách v Rusku je téměř jisté. Politiku současného prezidenta včetně války na Ukrajině i podle nezávislých průzkumů podporuje většina Rusů.