CDU/CSU stahuje náskok sociálních demokratů, Merkelová podpořila Lascheta ve „svém“ Stralsundu

Náskok Sociálnědemokratické strany Německa (SPD) před konzervativní unií CDU/CSU dosluhující kancléřky Angely Merkelové se podle průzkumu společnosti Forsa pro televizi RTL/n-tv ztenčil na tři procentní body. Pozorovatelé stále častěji předpokládají, že výsledek nedělních voleb do Spolkového sněmu bude těsný. V úterý večer se do kampaně osobně zapojila i kancléřka, když vystoupila na mítinku ve Stralsundu.

Merkelová se rozhodla vystoupit na setkání s voliči po boku Armina Lascheta právě ve městě, za které je už od roku 1990 spolkovou poslankyní. Přímořský Stralsund je tak jejím politickým domovem a úterním mítinkem se s ním i symbolicky rozloučila.

Ve svém projevu varovala před vznikem koalice sociálních demokratů, Levice a Zelených, která by se podle jejího mínění snažila zmírnit dluhovou brzdu v Německu. Merkelová varovala, že by pak došlo i na další zadlužování celé Evropské unie. „Nebylo by to pro Evropu dobré, po pár letech by to bylo těžké břímě,“ upozornila kancléřka.

Lascheta ještě Merkelová osobně podpoří v pátek v Mnichově během mítinku s předsedou sesterské strany CSU Markusem Söderem. V sobotu také vystoupí s Laschetem v jeho rodných Cáchách. „To patří k dobré tradici,“ komentoval Laschet fakt, že mu takto končící kancléřka vyjadřuje podporu.

Události: Na budoucnost bez Merkelové se chystá celá Evropa (zdroj: ČT24)

SPD dál vede, náskok se ale ztenčuje

SPD, jejíž kandidát na kancléře Olaf Scholz je vicekancléřem a ministrem financí ve stávající vládě velké koalice, zůstává na 25procentní podpoře. Svazek CDU/CSU, který jde do voleb s šéfem CDU a předsedou vlády spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Arminem Laschetem coby kandidátem na kancléře, si oproti předchozímu týdnu polepšil o jeden procentní bod na 22 procent.

Podpora dalších stran zůstala ve srovnání s předchozím průzkumem beze změn. Zelené tak hodlá podle společnosti Forsa volit sedmnáct procent dotázaných, liberální demokraty (FDP) jedenáct procent, protiimigrační Alternativu pro Německo (AfD) také jedenáct a krajně levicovou Levici šest procent oslovených.

Forsa rovněž spočítala, že SPD by ve Spolkovém sněmu v případě předpokládaného zisku obsadila 206 křesel, CDU/CSU 185, Zelení 140, FDP a AfD po 91 a Levice 49.

Jako nejpravděpodobnější vládní uspořádání po volbách se jeví některá z „tříbarevných“ koalic, konkrétně SPD se Zelenými a FDP nebo CDU/CSU s týmiž koaličními partnery.

Vyloučeny nejsou ani další kombinace, přičemž nulový koaliční potenciál má pouze AfD, se kterou všechny ostatní strany spolupráci předem odmítly.