Bývalý důstojník armády NDR chtěl předat Rusům plány německého parlamentu, dostal podmínku. Rozsudek ještě není pravomocný

Německý soud uložil dvouletý podmíněný trest muži, který se pokusil předat ruské vojenské rozvědce GRU plány budov využívaných dolní komorou německého parlamentu. Muž má také zaplatit zhruba patnáct tisíc eur (385 tisíc korun). Rozsudek ještě nenabyl právní moci. Podle soudu není nicméně zcela jasné, proč se muž rozhodl neveřejné informace poskytnout Rusku.

Šestapadesátiletý muž pracoval v soukromé firmě, která měla na starosti kontrolu některých elektronických zařízení v budovách německého parlamentu. Muž, který například kontroloval fungování světel či tiskáren, měl přístup k plánům objektů, které parlament využívá, a rozhodl se je zkopírovat. Dokumenty byly neveřejné, nepodléhaly ale státnímu tajemství.

Plány zachytila kontrarozvědka

Zkopírované plány chtěl na kompaktním disku zaslat zaměstnanci ruské ambasády, který byl podle obžaloby agentem GRU. Zásilku však zachytila německá kontrarozvědka

Obžalovaný během procesu nevypovídal a jeho obhájce žádal zproštění viny. Muž jednal z vlastní iniciativy, aniž by dostal odměnu, uvedl soud. Agentura DPA poukazuje, že dříve působil jako důstojník východoněmecké armády.