Bolsonaro vydal výnos, kterým chce omezit mazání příspěvků na sítích

Brazilský prezident Jair Bolsonaro vydal výnos, kterým chce ztížit mazání příspěvků a účtů ze strany provozovatelů sociálních sítí. Před jejich smazáním by měli uživateli řádně vysvětlit, proč chtějí k tomuto opatření přistoupit. Podle serveru BBC News ale není příliš jasné, jak bude nová norma v praxi fungovat. Na úterý jsou v brazilském hlavním městě hlášená shromáždění příznivců i odpůrců prezidenta.

Bolsonaro uvedl, že nový výnos přijal, aby ochránil svobodu slova. V uplynulých měsících sociální sítě, například Youtube či Facebook, smazaly řadu obsahů zveřejněných prezidentem či jeho příznivci. Často se jednalo o videa či jiné příspěvky, které obsahovaly neověřené informace o epidemii covidu. Nová pravidla se budou vztahovat jen na velké sociální sítě, které mají v Brazílii alespoň deset milionů uživatelů.

Politická atmosféra je v Brazílii už několik dní napjatá. Na úterý, kdy se v zemi slaví Den nezávislosti, sympatizanti prezidenta a skupiny krajní pravice svolali do hlavního města demonstrace před soudy, které Bolsonara vyšetřují, a před parlament.

Prezident tvrdí, že ho přijde podpořit obrovský počet lidí. Jeho odpůrci pak říkají, že Bolsonaro skrze tato shromáždění podkopává demokratické instituce v zemi. Jeho kritici se během dne rovněž chystají vyjít do ulic.