Bolsonaro udělil milost i policistům, kteří postříleli povstalé vězně. Žalobci hovoří o neústavnosti

Končící brazilský prezident Jair Bolsonaro udělil na Štědrý den tradiční milosti. Vyvolal tak ale velkou kontroverzi, protože kromě starých a těžce nemocných lidí odpustil tresty také sedmi desítkám bývalých vojenských policistů, kteří byli odsouzeni za vraždu vězňů v roce 1992, ale do vězení nikdy nenastoupili. Proti milosti protestují státní zástupci, podle kterých by mohla být protiústavní.

Jairu Bolsonarovi zbývá po prohraných volbách poslední týden v úřadu. Ten bude po svátečních milostech napjatý. Rozhodl se je totiž rozšířit na policisty a vojáky, kteří byli odsouzeni za trestné činy z doby před 30 a více lety.

Vztahují se i na 69 bývalých policistů, kteří byli odsouzeni za vraždu 111 vězňů ve věznici Carandiru ve státě Sao Paolo v říjnu roku 1992. Zasahovali tehdy proti vzpouře a hájili se tím, že jednali v sebeobraně. Soud se ale přiklonil k tvrzením obžaloby, podle které se jednalo o neoprávněná zabití. Bývalí policisté však díky různým právním kličkám nikdy trest ve vězení nenastoupili. Podle agentury EFE se jejich zdlouhavý případ stal příkladem beztrestnosti policejních složek v zemi.

S milostí nesouhlasí státní zástupci v Sao Paolu. Generální prokurátor v tomto městě Mario Luiz Sarrubbo požádal ministerstvo spravedlnosti, aby se obrátilo na nejvyšší soud s cílem milost zastavit. Podle prokurátora prezidentská milost porušuje ústavu i trestní zákoník. „Žádám, aby se naléhavě vzala opatření k prohlášené neústavnosti,“ uvedl Sarrubbo.

Bolsonaro, který je bývalým armádním důstojníkem, skončí v prezidentské funkci 31. prosince. Další den jej vystřídá Luiz Inácio Lula da Silva, který vyhrál v říjnových prezidentských volbách.