Autobus před pádem z nadjezdu zpomaloval, ukázal videozáznam nehody v Benátkách

Události: Tragická nehoda autobusu u italských Benátek (zdroj: ČT24)

Úterní havárie a požár autobusu v italských Benátkách si podle médií vyžádaly 21 obětí. Mezi nimi jsou občané sedmi zemí, nejvíce obětí pochází z Ukrajiny. Podle listu La Repubblica bylo při nehodě dalších patnáct lidí zraněno. České ministerstvo zahraničí zatím nemá informace o tom, že by mezi cestujícími byli i čeští občané. Majitel společnosti, která autobus provozovala, řekl, že podle videozáznamu vůz před nehodou zpomaloval.

„Náš generální konzulát v Miláně je v kontaktu s italskou policií, která potvrdila, že na místě bylo několik cizinců. Nicméně nemáme informace, že by autobusem cestovali čeští občané,“ sdělila Mariana Wernerová z ministerstva zahraničí.

Úřady už identifikovaly všech 21 obětí nehody. Kromě italského řidiče je mezi nimi devět Ukrajinců, čtyři Rumuni, tři Němci, dva Portugalci, jeden Chorvat a jeden Jihoafričan. Zemřely dvě děti ve věku rok a půl a jedenáct let.

Mezi zraněnými jsou podle agentury rovněž čtyři občané Ukrajiny (dvě ženy, muž a jedna nezletilá), jeden Němec, Francouzka, Chorvat, dva Španělé a dva nezletilí z Rakouska. Stav některých zraněných je vážný, nejméně dva jsou po noční operaci na jednotkách intenzivní péče. 

Zdravotní problémy řidiče?

Autobus se v pevninské části Benátek zřítil z nadjezdu na železniční trať a začal hořet. Vezl turisty z historické části Benátek do několik kilometrů vzdáleného kempu v části Marghera. Nehoda se stala těsně před osmou večer.

Čtyřicetiletý řidič byl podle italských médií krátce po začátku směny a před nehodou jel s vozem zcela normálně. Média spekulují o tom, že příčinou mohlo být náhlé zdravotní selhání řidiče, podle policie však tuto tezi musí nejprve potvrdit pitva.

„Předpokládáme, že se řidiči mohlo udělat špatně,“ řekl rozhlasové stanici Rtl 102,5 předseda krajské rady Benátska Luca Zaia. Další vodítka k objasnění tragédie by mohly poskytnout výpovědi svědků a záznamy z bezpečnostních kamer.

Při nehodě autobusu v Benátkách zemřelo 21 lidí (zdroj: ČT24)

Provozovatel: Autobus před nehodou zpomaloval

Massimo Fiorese, šéf společnosti, která autobus provozovala, řekl listu Corriere della Sera, že viděl videozáznam z okamžiků před nehodou. Podle něj bylo zřejmé, že autobus před nehodou zpomaluje a v okamžiku proražení svodidel „téměř stojí“.

„Myslím, že řidič měl nějakou zdravotní indispozici, jinak si to nedokážu vysvětlit,“ uvedl Fiorese a dodal, že řidiči začala směna necelé dvě hodiny před nehodou.

Autobus si podle italských médií najal městský kemp Hu Venezia Camping in Town pro přepravu ubytovaných turistů. Kemp se nachází v benátské části Marghera jen několik kilometrů od místa nehody.

Benátky vyhlásily smutek, výrazy účasti vyjádřili prezident i premiérka. K podobně tragické nehodě došlo v Itálii naposledy v roce 2017. Požár autobusu s maďarskými školáky po nehodě na dálnici u Verony nepřežilo 18 lidí.