Arabští představitelé v Egyptě kritizovali Izrael. Hamásu jde o vykopání příkopu, znělo z Evropy

Desítky představitelů především z evropských a arabských zemí se zúčastnili mírového summitu v Egyptě. Zástupci stran v konfliktu Izraele a palestinského teroristického hnutí Hamás na něm však chyběli. Arabské země kritizovaly Izrael za blokádu Pásma Gazy a útoky na civilní obyvatelstvo, zatímco zástupci Británie, Německa či Itálie mluvili o právu židovského státu na obranu před útoky teroristů. Generální tajemník OSN António Guterres vyzval k posílení přepravy humanitární pomoci do Pásma Gazy. Z konference nevzešlo žádné prohlášení, které by předkládalo způsoby omezení násilí a vyhlášení příměří.

Jednání v novém administrativním hlavním městě Egypta nedaleko Káhiry se účastní desítky představitelů především arabských a evropských zemí. Dorazili například vůdce palestinské samosprávy Mahmúd Abbás, předseda Evropské rady Charles Michel, španělský premiér Pedro Sánchez, italská premiérka Giorgia Meloniová či německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková. Na zasedání je i řada arabských politiků, například jordánský král Abdalláh II., bahrajnský král Hamad bin Ísa Chalífa či irácký premiér Muhammad Súdání.

Na začátku zasedání egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí kritizoval zabíjení civilistů během konfliktu i izraelskou blokádu Pásma Gazy či „nucený přesun“ Palestinců na tomto území. Řešení konfliktu vidí v zaručení práv Palestincům, včetně toho na vlastní stát.

Podle jordánského krále Abdalláha II. se prý ukazuje, že palestinské životy mají menší hodnotu než ty izraelské, a kritizoval, že Izrael se nezodpovídá za svá údajná porušení mezinárodního práva. „Nikdy nepřijmeme přesun, zůstaneme na našem území,“ prohlásil ve svém vystoupení Abbás.

Izrael za blokádu Pásma Gazy a útoky na civilisty kritizovali také zástupci Turecka, Saúdské Arábie, Bahrajnu, Iráku a dalších arabských účastníků diskuse.

Baerbocková: Teroristický Hamás nesmí uspět

Generální tajemník OSN Guterres i předseda Evropské rady Michel zmínili ve svých projevech i útok Hamásu, který pásmo ovládá, na izraelské civilisty, při kterém zemřelo podle izraelských úřadů přes čtrnáct set lidí. Guterres vyzval k propuštění unesených lidí a také k posílení humanitární pomoci, která začala plynout do Pásma Gazy v sobotu dopoledne. „Obyvatelé Pásma Gazy toho potřebují mnohem více,“ zdůraznil Guterres. Podle něj má Izrael legitimní bezpečnostní požadavky a Palestinci legitimní požadavky na svůj stát.

Právo Izraele na obranu před útoky na civilisty ze strany Hamásu zdůraznily ve svých projevech Meloniová a Baerbocková. „Teroristický plán (Hamásu) nesmí uspět,“ řekla šéfka německé diplomacie s tím, že pro Německo je bezpečnost Izraele záležitostí, o které není ochotné smlouvat.

Podle Meloniové se Hamás dopustil útoku „s bezprecedentní krutostí“, kterým chtěl vytvořit „nepřekročitelný příkop“ mezi Izraelem, arabskými státy a Západem. Podle ní Hamás „používá terorismus, aby zastavil veškerý dialog“. K vytvoření humanitárního koridoru pak vyzvala francouzská ministryně zahraničí Catherine Colonnaová.

Představitelé západních a arabských zemí nakonec nebyli schopni dohodnout se na závěrečném komuniké, v němž by načrtli způsoby omezení násilí a vyhlášení příměří mezi znepřátelenými stranami.

Světová média předem upozorňovala, že schůzka, která byla podle BBC svolána narychlo a bez připravené agendy, průlom nepřinese. Spojené státy zastupovala na jednání chargé d'affaires v Egyptě Elizabeth Jonesová. Nepřijeli ani německý kancléř Olaf Scholz, britský premiér Rishi Sunak či francouzský prezident Emmanuel Macron, napsala agentura Reuters.