Američtí vojáci se z Německa asi přesunou i do Polska, řekl Trump v Bílém domě Dudovi

Události: Polský prezident v USA (zdroj: ČT24)

Po stažení amerických vojáků z Německa by měly být americké jednotky posíleny mimo jiné v Polsku. Vyplývá to z vyjádření prezidenta USA Donalda Trumpa při přijetí polského prezidenta Andrzeje Dudy v Bílém domě. Duda řekl, že Trumpa požádal, aby vojáky z Evropy nestahoval. Podle Trumpa vztahy Polska a USA nebyly nikdy bližší.

Vrcholná schůzka se koná v době, kdy Varšava usiluje o posílení americké vojenské přítomnosti v Polsku a kdy Washington ohlásil plány snížení počtu amerických vojáků v Německu. Odchod vojáků z Německa zdůvodnil údajně nedostatečnými výdaji největší evropské ekonomiky na obranu.

Americký prezident uvedl, že Polsko požádalo USA, aby do země poslaly další vojáky. Pravděpodobně přijdou z Německa, poznamenal Trump.

„Polsko je jednou z mála zemí, které plní své závazky v rámci NATO, zejména ty finanční. Požádali nás, jestli bychom jim poslali více vojáků. Náklady bude hradit Polsko. Pravděpodobně vojáky přesuneme z Německa, tamní počty budeme velmi podstatně snižovat, z aktuálních padesáti dvou tisíc na asi 25 tisíc,“ prohlásil Trump.

Na otázku, zda se tím pokouší vyslat signál Moskvě, Trump řekl, že to podle něj Rusku vyšle „velmi silný signál“.

Duda: Vstupujeme do další fáze

Trump řekl, že se těší na podpis smlouvy o obranné spolupráci s polským protějškem. „Loni jsme podepsali dvě společné deklarace o posílení naší bezpečnostní spolupráce a těšíme se na podpis dohody o obranné spolupráci,“ řekl Trump.

Duda novou dohodu uvítal jako velmi významnou pro evropskou bezpečnost a zvláště bezpečnost Polska. I podle něj existuje možnost, že do Polska bude posláno víc amerických vojáků, než se země dřív dohodly.

„Dnes vstupujeme do další fáze, totiž je tu možnost dalšího navýšení počtu amerických vojáků v naší zemi,“ potvrdil Duda, který byl v Bílém domě přijat čtyři dny před polskými prezidentskými volbami, v kterých obhajuje mandát.

Prezidenti chválili vzájemné vztahy

Trump hlavu polského státu na úvod schůzky označil za svého přítele. „Velmi úzce s Polskem spolupracujeme a nikdy jsme si nebyli s Polskem tak blízcí, jako je tomu nyní,“ řekl Trump, kterého na jednání doprovázeli viceprezident Mike Pence a ministr zahraničí Mike Pompeo.

Duda uvedl, že vztahy mezi USA a Polskem jsou velmi dobré. „Doufám, že díky tomuto setkání s prezidentem Trumpem budou ještě lepší,“ dodal. Duda za přijetí v Bílém domě poděkoval a poznamenal, že je prvním prezidentem, kterého Trump od vypuknutí pandemie nemoci covid-19 ve svém sídle přivítal. Trump dodal, že je poctou, když Duda přijel. 

„Polsko je jednou z osmi zemí NATO, které nyní ročně odvádí dvě procenta HDP,“ řekl také Trump s tím, že ostatní státy neplatí dostatečně. „Spojené státy budou spokojené teprve tehdy, až všechny státy NATO budou na obranu přispívat spravedlivým finančním podílem,“ dodal.

Trump dlouhodobě požaduje, aby státy NATO vydávaly na obranu dvě procenta výkonu svých ekonomik. Země NATO se v roce 2014 na summitu ve Walesu zavázaly, že vojenské rozpočty se budou postupně zvyšovat tak, aby dvou procent HDP dosáhly nejpozději v roce 2024.