Týden do voleb. Trzaskowski objíždí Polsko, Dudu čeká cesta za Trumpem

Události: Do prezidentských voleb v Polsku zbývá týden (zdroj: ČT24)

Týden do prezidentských voleb roste v sousedním Polsku politické napětí. Podle průzkumů by do druhého kola měli s vyrovnanými šancemi postoupit současná hlava státu Andrzej Duda a kandidát opoziční Občanské koalice Rafal Trzaskowski. Vláda v kampani sází na tradiční hodnoty a slib investic, opozice kritizuje její protikrizová opatření.

Na severovýchodě Polska má Andrzej Duda úspěch předem jistý. Konzervativní Podleské vojvodství na slova o národní hrdosti i obraně tradiční rodiny slyší. „Nikdo nesmí dětem nutit ideologii, která je jejich rodičům cizí a která se příčí jejich názorům. Nad tím musí mít rodiče kontrolu,“ hlásá současný prezident, který je blízkým spojencem národně konzervativní vládní strany Právo a spravedlnost.

Kritiku takzvané ideologie LGBT sice Duda mírní, ale neopouští. Větší práva pro sexuální menšiny si nepřeje ani prezidentova stoupenkyně Jadwiga Chucinská. Na Dudovi oceňuje hlavně jeho podporu dětem a důchodcům. „Před pěti lety jsme s manželem stáli tři hodiny ve frontě, abychom hlasovali. A letos taky budeme hlasovat pro prezidenta Dudu,“ ujišťuje.

V příštím týdnu, kdy bude kampaň vrcholit, bude muset Andrzej Duda zrušit několik plánovaných mítinků. Čeká ho totiž cesta do Washingtonu za prezidentem Donaldem Trumpem. 

Rafal Trzaskowski během předvolebního mítinku
Zdroj: Arkadiusz Stankiewicz/Reuters

Dudův hlavní soupeř, varšavský primátor Rafal Trzaskowski, může v turné po Polsku pokračovat. O víkendu se zastavil i na Mazurských jezerech, kde kritizoval vládu za to, že nepomáhá podnikatelům. „Budu silným prezidentem, nezávislým prezidentem, který bude především stát na straně všech těch, kteří potřebují pomoc,“ slibuje opoziční kandidát.

Vystoupení svého favorita si nechtěli nechat ujít Figaczovi z Krakova. Věří, že Polsko potřebuje změnu. „Je třeba být prezidentem všech lidí, tak jak to teď Trzaskowski říká. Touží po tom, že bude spojovat,“ věří Kazimierz Figacz.

Hlasování proti vládě

Týden před prvním kolem hlasování je jasné, že bude jen zahřívací. Všechny průzkumy očekávají, že se v rozhodujícím kole střetnou právě Duda s Trzaskowskim. „To už nebude jen volba prezidenta. Bude to hlasování proti současné vládě, proti Právu a spravedlnosti,“ ujišťuje komentátor listu Rzeczpospolita Jacek Nizinkiewicz. 

Aby kabinet PiS podpořil volební účast, vyhlásil pro každý region bitvu o hasičská auta. Utkat se o ně můžou jen obce do dvaceti tisíc obyvatel. V Polsku přitom platí, že čím menší vesnice nebo město, tím víc hlasů pro Andrzeje Dudu.