Americké úřady definitivně schválily vakcínu od Pfizeru pro děti od pěti do jedenácti let

Zhruba 28 milionů dětí ve věku od pěti do jedenácti let má nyní ve Spojených státech nárok na vakcínu proti covidu-19 od společností Pfizer a BioNTech. Zelenou dala očkovací látce pro tuto věkovou skupinu ředitelka tamního Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Rochelle Walenská jen pár hodin poté, co ji doporučila poradní komise orgánu, napsala agentura AP. Podle amerického prezidenta Joea Bidena jde o „rozhodující okamžik“ v boji s epidemií.

Nouzové povolení látce pro vakcinaci dané věkové skupiny už v pátek udělil americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), a to v návaznosti na jasné stanovisko vlastního poradního panelu.

„Víme, že miliony rodičů chtějí imunizovat své děti,“ uvedla Walenská v prohlášení. Podle ní jde o „další významný krok“ v boji proti covidu. „Z pozice matky rodiče s otázkami vybízím, aby si (od zdravotníků) zjistili víc o významu očkování,“ dodala ředitelka CDC s tím, že jakékoliv riziko spojené s vakcínou je mnohonásobně menší než nebezpečí, které pro děti představuje covid. Upozornila například, že počty hospitalizací dětí v souvislosti s koronavirem v poslední vlně kvůli variantě delty vzrostly. Výrazný dopad na sociální aspekty i duševní zdraví dětí mají podle ní navíc i uzávěry škol.

Data CDC naznačují, že každý milion podaných dávek může zabránit osmdesáti až 226 hospitalizacím dětí mezi pěti až jedenácti lety. Společnosti Pfizer a BioNTech uvádějí, že jejich očkovací látka má v této věkové skupině na základě klinických testů úspěšnost 90,7 procenta.

„Pro rodiče díky tomu skončí měsíce úzkostných obav o jejich děti a sníží to rozsah, se kterým děti šíří virus mezi ostatními,“ uvedl Biden v prohlášení. „V boji proti viru je to pro naši zemi zásadní krok vpřed,“ dodal státník.

Děti dostanou dvě dávky

Děti vakcínu dostanou ve dvou dávkách, které od sebe budou dělit tři týdny. Zároveň jim bude podána třetinová dávka vakcíny oproti starším dvanácti let. Firma Pfizer se už před pátečním rozhodnutím FDA připravovala distribuovat miliony lahviček s vakcínou do ordinací lékařů, lékáren a dalších očkovacích míst. Ty s dětskou dávkou mají oranžové víčko na rozdíl od fialového, které mají nádobky se standardně silnou dávkou určenou pro starší pacienty.

Biden uvedl, že očkovací program odstartuje v následujících dnech a plně se rozjede v týdnu od 8. listopadu. První injekce v USA dostaly zřejmě již v úterý večer místního času děti v jedné z nemocnic v Connecticutu, kde je lékaři naočkovali jen pár okamžiků poté, co dávky CDC schválilo. Šéfka CDC Rochelle Walenská ve středu ráno v televizi ABC prohlásila, že umožnění vakcinace pro děti starší pěti let považuje za důvod k oslavám pro rodiče, a poznamenala, že úřady velice pečlivě posuzovaly bezpečnost očkovací látky.

Pouze několik dalších zemí včetně Číny, Kuby či Spojených arabských emirátů dosud schválilo vakcíny ve věkové skupině pět až jedenáct let a mladších, píše agentura Reuters. Evropský regulátor EMA se začal povolením očkování látkou firem Pfizer/BioNTech u dětí zmíněné věkové kategorie zabývat 18. října. Pokud by nasazení preparátu v tomto případě doporučil, měla by ještě finální slovo Evropská komise, která se však obvykle řídí doporučením odborníků.

Ve Spojených státech je plně naočkováno okolo padesáti osmi procent populace. Děti a dospívající mezi 12 a 15 lety jsou naočkovány ze sedmačtyřiceti procent, připomíná Reuters. 

Podle průzkumů se chystá asi třetina rodičů nechat svoje děti nenaočkované, zejména kvůli malé pravděpodobnosti těžkého průběhu covidu u zdravých dětí. Mnoha lidem však dělá obavy také nedostupnost dat o možných dlouhodobých účincích očkovací látky. Řada lidí však povolení od úřadů přivítala, zejména rodiče dětí, které trpí dlouhodobými zdravotními obtížemi.