Američany dříve znechutila i jízda v opilosti, z desítek Trumpových obvinění ale otupěli, píše NYT

Obvinění bývalého šéfa Bílého domu Donalda Trumpa ze spiknutí, uchovávání tajných materiálů a dalších přečinů nejprve společnost šokovala, současných 91 obvinění vůči Trumpovi už ale Američany tolik nevzrušuje. Píše to v analýze list The New York Times. Republikáni v reakci na nejnovější kauzu hovoří o politicky motivovaném stíhání a „honu na čarodějnice“, lídři Demokratické strany zase zdůrazňují rovnost všech Američanů před zákonem.

Velká porota v Georgii schválila 13 obvinění proti Trumpovi, což podle tisku posouvá na 91 počet obvinění, kterým exprezident čelí v součtu všech čtyř procesů. „Čtyři za pět měsíců, každá (obžaloba) v jiném městě. To by bylo znepokojivé pro kohokoli, nemluvě o někom, jako je Trump, kdo současně vyvažuje role trestně stíhaného a kandidáta na prezidenta,“ upozornila agentura AP.

Obžalobu bývalého prezidenta Spojené státy do letošního roku nezažily, novota takové události však podle NYT nyní vyprchala. „Země neschopná udržet pozornost to už viděla třikrát a na toto divadlo si zvláštním způsobem zvykla,“ píše deník.

Posunutá měřítka společnosti

Podle analýzy NYT různí prokurátoři během posledních měsíců vykreslili obrázek „zločinného řádění epických parametrů“ v podání bývalé hlavy státu, ovšem průzkumy nasvědčují tomu, že většina Američanů už na Trumpa dlouho předtím měla jasný názor.

Situace je podle deníku dokladem toho, jak Trump od své úspěšné kandidatury na prezidenta změnil Spojené státy. „Kdysi se národ díval se znechucením na prezidentské kandidáty, kteří byli přistiženi při řízení v opilosti nebo při převzetí cizích citátů,“ píše se v komentáři.

Politolog Dopieralla o obvinění exprezidenta Donalda Trumpa (zdroj: ČT24)

Šéfka státního zastupitelství v nejlidnatějším okrese Georgie se rozhodla vznést obvinění i proti 18 Trumpovým spojencům, kteří se podle ní účastnili snahy nezákonně změnit výsledky voleb roku 2020. 

To se týká i bývalého starosty New Yorku a Trumpova právníka Rudyho Gulianiho. „Velmi význačně se podílel na snahách zvrátit výsledek voleb v roce 2020,“ podotkl politolog Jakub Dopieralla z FSV UK s tím, že v době, kdy Guliani jako prokurátor řešil organizovaný zločin, tak soudil lidi podle stejného paragrafu, jako bude nyní sám souzen.

Podle prokuratury se kauza týká i dalších třiceti lidí, kteří se na činu podíleli, i když nejsou obviněni. „Tam se dá předpokládat, že už se na spolupráci s prokurátorkou Willisovou dohodli. Takže někteří už svědectví poskytli, zda to bude ještě někdo z dalších těch osmnácti osob, se dozvíme až v dalších fázích,“ prohlásil politolog.

John Dean, který za úřadování prezidenta Richarda Nixona působil jako právník Bílého domu, kauzu v rozhovoru s televizí CNN označil za „mnohem větší než Watergate“, v odkaze na skandál vedoucí k Nixonově rezignaci v roce 1974.

Politico v novém přehledu Trumpových procesů podotýká, že jeho snahy zvrátit porážku v Georgii byly zjevné a že prokurátorka Fani Willisová může počítat se spoluprací osmi republikánských aktivistů, kteří do nich byli zapojení.

Jako slabiny obžaloby uvádí to, že podobně jako v ostatních případech kolem Trumpa jde o bezprecedentní trestní stíhání a že Trump se může hájit na základě ústavního práva na svobodu slova nebo tvrdit, že neměl zločinné úmysly, protože skutečně věřil, že volby v Georgii vyhrál.

„Předpojatost úřadů“ a „hon na čarodějnice“, reagují republikáni

Většina republikánů za Trumpem dál stojí. „Podle průzkumů se podpora excentrického politika v republikánských primárkách buď nemění, nebo ještě roste a jeho protivníci alespoň částečně ztrácejí. Všude má (Trump) kolem padesáti nebo přes padesát procent. Ti nejbližší za ním mají něco mezi deseti a patnácti procenty, takže jeho náskok je velice velký,“ upozornil Dopieralla.

„Spravedlnost by měla být slepá, ale (prezident Joe) Biden používá vládu jako zbraň proti svému přednímu politickému soupeři, aby zasáhl do voleb roku 2024,“ prohlásil republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy v odkaze na novou Trumpovu kandidaturu.

Nejnovější obvinění v Georgii přišla po více než dvouletém vyšetřování okresní prokurátorky Willisové, která byla do funkce zvolena za Demokratickou stranu. McCarthy ji označil za „radikální“ prokurátorku, která kauzu využívá k výběru finančních příspěvků.

Vlivný republikánský kongresman Jim Jordan zase vývoj prezentoval jako nejnovější kapitolu „honu na čarodějnice“ proti Trumpovi, čímž kopíroval rétoriku exprezidenta.

Mnozí republikánští lídři veškeré Trumpovy kauzy vykreslují jako plody politické zaujatosti federálního ministerstva spravedlnosti či státních prokurátorů, jakkoli pro tato tvrzení nemají důkazy. Obvinění ve všech čtyřech kauzách, v nichž Trump čelí soudnímu procesu, prošla přes takzvané velké poroty sestavené z občanů, které dospěly k většinové shodě, že existují dostatečné důkazy pro obžalobu.

Na nejnovější obvinění reagovali i někteří Trumpovi soupeři v boji o republikánskou nominaci do nadcházejících voleb. Někdejší podnikatel Vivek Ramaswamy kromě kritiky prokuratury nabídl Trumpovi podporu jeho obhajoby. Výjimkou byl mezi republikány někdejší guvernér Arkansasu Asa Hutchinson, který Trumpa dlouhodobě kritizuje. Nyní zopakoval, že exprezident by podle něj neměl mít možnost znovu vést Spojené státy.

Lídři Demokratické strany ve dvou komorách Kongresu Hakeem Jeffries a Chuck Schumer opět vydali společné prohlášení, v němž nová obvinění označili za důkaz, že „v Americe není nikdo, ani prezident, nad zákonem“. „Jakožto země založená na vládě práva vyzýváme pana Trumpa, jeho stoupence a jeho kritiky, aby umožnili průběh právního procesu bez vnějších zásahů,“ dodali.

WP: Soud nejspíš až po volbách

Prokurátorka Willisová uvedla, že bude žádat o termín hlavního líčení nejpozději za šest měsíců. Deník The Washington Post (WP) ale odhaduje, že vzhledem ke spletitosti případu v Georgii pravděpodobně dojde na soud až po nadcházejících prezidentských volbách.

„Počet obviněných a Trumpův již tak nabitý právní kalendář z procesu činí silného kandidáta na to, že bude pokračovat po volbách roku 2024,“ napsal list. Zároveň poznamenal, že na rozdíl od ostatních exprezidentových kauz by u soudu v Georgii měly být televizní kamery. 

Ke každému soudu bude muset exprezident vždy v příštích měsících osobně. „Předvolební čas bude pro Trumpa komplikovaný, protože místo aby dělal kampaň, tak bude velice často odjíždět, protože každý z těch čtyř procesů bude probíhat v jiném městě a v jiném státě. Navíc ho to bude stát desítky milionů dolarů,“ poznamenal Dopieralla.