Trumpa obvinili kvůli snaze zvrátit volby také v Georgii, využili i zákon proti zločineckým organizacím

Bývalý americký prezident Donald Trump byl obviněn velkou porotou, že se pokusil zvrátit svou těsnou volební porážku v klání s Joem Bidenem v roce 2020 v americkém státu Georgia. Trump, který je s náskokem před ostatními soupeři předním uchazečem o republikánskou nominaci do prezidentských voleb v příštím roce, je obviněn už ve čtvrtém případu, uvedly tiskové agentury, spolu s ním je obviněno 18 kompliců. Hlavní prokurátorka v případu dala Trumpovi a dalším čas do příštího pátku, aby se vydali úřadům.

Trump a jeho spolupracovníci jsou v Georgii obviněni celkem z 41 trestných činů, a to včetně vydírání, což je obvinění, které se obvykle používá proti členům organizovaných zločineckých skupin. Za tento trestný čin hrozí dvacet let vězení, poznamenala agentura Reuters.

Spolu s bývalým prezidentem čelí obvinění dalších osmnáct lidí, a to včetně bývalého personálního ředitele Bílého domu Marka Meadowse, Trumpova osobního právníka Rudiho Giulianiho a Jeffreyho Clarka, který v Trumpově éře působil na ministerstvu spravedlnosti, uvedla agentura AP. Vznesení obvinění následovalo podle médií po výslechu svědků před velkou porotou za zavřenými dveřmi.

Dlouho očekávaná obžaloba zmiňuje celkem 41 případů údajně protizákonného jednání, přičemž Trumpa se týká třináct bodů. Všichni jsou obviněni z porušení státního zákona o „vydírání ovlivněných a zkorumpovaných organizacích“, což je nástroj, který se obvykle používá proti členům organizovaných zločineckých skupin. Podle deníku The New York Times umožňuje prokurátorům „spojit všechny linky volebního spiknutí do jediného uceleného narativu“. Za porušení zákona hrozí 20 let vězení, poznamenala agentura Reuters.

Události: Trumpa obvinili z pokusu o volební podvod v Georgii (zdroj: ČT24)

Trump obvinění odmítá

„Trump a další obvinění odmítli přijmout, že Trump prohrál, a vědomě a úmyslně se připojili ke spiknutí s cílem nezákonně změnit výsledek voleb v Trumpův prospěch,“ uvedla obžaloba.

„(Text) obvinění uvádí, že místo toho, aby se řídili právním procesem pro napadání výsledků voleb v Georgii, obvinění vedli kriminální vyděračský podnik ve snaze zvrátit výsledek prezidentské volby v Georgii,“ vysvětlila na tiskové konferenci prokurátorka Fani Willisová, která věc vyšetřuje od února 2021. „V Georgii i jinde se dopustili činů na blokování sčítání hlasů prezidentských volitelů, kteří byli stvrzeni jako vítězové,“ uvedla Willisová.

Obviněným dala možnost dobrovolně se vydat úřadům do poledne 25. srpna. Také uvedla, že chce hromadný proces s Trumpem a osmnácti dalšími.

Prokuratura v okrese Fulton, což je nejlidnatější okres Georgie, povolební dění vyšetřuje už déle než dva roky. Případ otevřela tamní státní zástupkyně Willisová krátce poté, co do médií unikla nahrávka telefonátu mezi Trumpem a nejvyšším volebním činitelem v jihovýchodním státě, v němž Trump dva měsíce po volbách hovořil o potřebě najít nové hlasy ve svůj prospěch.

Příjemce hovoru, státního tajemníka Georgie Brada Raffenspergera Trump požádal, aby mu našel dost hlasů. Raffensperger to ale odmítl. Trump ho pak označil za nepřítele lidu.

Podle obžaloby kriminální organizace v čele s Trumpem měla operovat kromě Georgie i v dalších státech. Hromadné obvinění vypočítává ilegální přístup k hlasovacím přístrojům, vytváření falešných volitelů, falšování dokumentů nebo zastrašování.

„Takže hon na čarodějnice pokračuje!“ reagoval na své sociální síti Truth Social exprezident. K samotnému obsahu obžaloby se nevyjádřil, Willisovou v příspěvku označil za „velmi zkorumpovanou“ a uvedl, že celá kauza se mu zdá „zmanipulovaná“.

Jak bude postupovat soudní proces, zatím není jasné, případ v Georgii je nicméně pro Trumpa dalším právním problémem, který se zřejmě bude odehrávat na pozadí jeho předvolební kampaně.

Současný prezident Joe Biden, který Trumpa ve volbách v roce 2020 porazil, v Georgii zvítězil o necelých dvanáct tisíc hlasů.

Pokusy o zvrácení výsledků amerických prezidentských voleb
Zdroj: Soud v okrese Fulton v Georgii

Další Trumpova obvinění

Případ by mohl přispět k právním potížím, kterým čelí Trump v klání o republikánskou nominaci do prezidentských voleb v roce 2024. Historické obvinění si Trump vyslechne v Atlantě nejpozději příští pátek. Není zatím jasné, jestli slyšení budou televize vysílat živě. Letos je to v pořadí už čtvrté obvinění.

Sedmasedmdesátiletý exprezident byl již dříve obviněn ve třech trestních kauzách, naposledy začátkem srpna v případu, který se také týká pokusu zvrátit výsledky voleb v roce 2020. Soudní proces, kde bude exprezident čelit obžalobě kvůli nelegálnímu přechovávání tajných dokumentů z doby svého úřadování, začne příští rok v květnu. K soudu se letos dostal také případ platby pornoherečce a údajné milence v době před prezidentskými volbami roku 2016.

Lukeš: Žaloba dokázala, že americká justice je v dobrém stavu

Podle profesora historie a mezinárodních vztahů Igora Lukeše z Bostonské univerzity je poslední obvinění to nejzávažnější. „Žaloba otevírá úplně nové pole Trumpových problémů,“ řekl v pořadu 90' ČT24. „Podezření na konspiraci dává žalobě možnost použít úplně nový typ zákonů, které se normálně používají proti organizovanému zločinu. Žalobcům dává právní nástroje, které jinak používat nemohou,“ vysvětlil.

Jméno Donalda Trumpa se skloňuje v souvislosti s blížícími se americkými prezidentskými volbami. Exprezident by se mohl opět stát kandidátem Republikánské strany. Podle Lukeše mu však mohou kauzy u voličů mimo tvrdé jádro příznivců uškodit. „Právnické problémy mu postupně snižují jeho postavení v očích voličů,“ míní.

Lukeš předpokládá, že by se soudci v některém z případů mohli alespoň jednoho z rozsudků dobrat již před prezidentskými volbami. Upozornil, že dokud soudy nerozhodnou o některé z žalob s definitivní platností, je nutné předpokládat, že je exprezident nevinný. Americká justice podle něj však ukázala, že je v dobré kondici, protože začala „kriminalizovat opakované lhaní o stavu americké demokracie“.

90' ČT24 – Americký exprezident Donald Trump čelí dalšímu obvinění (zdroj: ČT24)

Amerikanista Jakub Lepš (TOP 09) z University of New York in Prague se domnívá, že Trump si již během své podnikatelské éry vybudoval pověst, že „přežije cokoliv“. S přibývajícími obviněními mu tak podle něj kromě problémů paradoxně začaly u republikánských voličů přibývat i politické body. „Nezdá se, že by mu něco takového mohlo politicky podrazit nohy,“ dodal.

Exprezident podle něj dokáže přesně vycítit, co jeho příznivci očekávají. „Se svými čtyřiceti procenty voličů to umí perfektně,“ řekl Lepš. 

Ačkoliv mezi republikány existují osobnosti, které by chtěly zvítězit v primárkách a utkat se o prezidentský post, všechny řeší podle amerikanisty „gordický uzel“. „Téměř všichni, kteří se v poli objevili a mají alespoň nějaké jméno, s ním byli v minulosti nějak svázáni a podporovali ho. Těžko najednou mohou vystupovat jako totální antitrumpovci,“ řekl. 

Většina stranických soupeřů tak dle Lepše kolem tohoto problému „tančí“. „Vypadají jako někdo, kdo Trumpa podporoval, ale nemají jeho charisma, nemají jeho dominantní téma. On to pole válcuje,“ dodal. 

Události, komentáře: Napětí v USA rok před volbami (zdroj: ČT24)