Najděte mi 11 780 hlasů, naléhal Trump na úřady v americké Georgii

Události: Nahrávka Donalda Trumpa (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump v hodinu trvajícím telefonickém rozhovoru naléhal na státního tajemníka Georgie Brada Raffenspergera, aby „našel 11 780 hlasů“ z prezidentských voleb v Trumpův prospěch. Republikánský státní tajemník trvá na tom, že výsledky voleb z Georgie, kde zvítězil Joe Biden, jsou v pořádku. Nahrávku rozhovoru získal a její části zveřejnil deník Washington Post. Podle médií nahrávku pořídil a nejspíše i vypustil právě úřad Raffenspergera.

„Lidé v Georgii jsou naštvaní. Není nic špatného na tom přiznat, že jste se přepočítali,“ říká prezident Trump v telefonickém rozhovoru s tím, že prý vyhrál o stovky tisíc hlasů. „Chci jen najít 11 780 hlasů,“ dodává šéf Bílého domu. Demokrat Joe Biden Trumpa v Georgii porazil o 11 779 hlasů. V prezidentských volbách získal 306 hlasů volitelů, Trump 232.

„Pane prezidente, potíž je v tom, že vaše data jsou špatná,“ oponuje Trumpovi republikánský úředník. V rozhovoru Raffensperger rovněž vyvrací prezidentova tvrzení o skartování hlasů či manipulaci s volebními přístroji.

„Zapracujte na těch číslech“

Republikánský prezident na nahrávce, jejíž části zveřejnil deník Washington Post, zdůrazňuje, že Raffensperger může čelit právním důsledkům. „Víte, co jste udělali, a nezpravujete o tom. To je trestné, to nemůžete dovolit. Vy a váš právník Ryan tím hodně riskujete,“ upozorňuje Trump.

V telefonátu také poukázal na úterní druhé kolo senátních voleb v Georgii, kvůli nimž „je opravdu důležité“, aby se Raffensperger sešel se svými lidmi a „zapracovali na těch číslech“. 

Washingtonský list k tomu napsal, že záznam konverzace, která byla v některých okamžicích nesouvislá, poskytuje náhled na to, do jaké míry zůstává Trump ponořen do tématu své volební prohry a jak je z ní zoufalý. Nechce, nebo není schopen fakta přijmout a stále věří, že je možné zvrátit výsledek v některých státech a udržet se v úřadě, píše list. Biden má složit přísahu 20. ledna.

Na lince spolu s Trumpem bylo několik jeho poradců včetně právničky Clety Mitchellové a personálního šéfa Bílého domu Marka Meadowse. Mitchellová tvrdí, že z Raffenspergerova úřadu v minulých dvou měsících vyšla chybná prohlášení.

Agentura AP prezidentův telefonát s nejvyšším volebním úředníkem Georgie označuje za nejnovější kapitolu bezprecedentní snahy úřadující hlavy státu změnit výsledek svobodných voleb prostřednictvím nátlaku na státního činitele. Trump v této souvislosti v posledních týdnech vyvíjel tlak i na guvernéra Georgie Briana Kempa nebo republikánského lídra státu Arizona, kde prezident rovněž se svým volebním rivalem Bidenem těsně prohrál.

Otřesné, zkritizoval Trumpa republikánský kongresman

V neděli prezident na Twitteru Raffenspergera kritizoval kvůli tomu, že prý není ochoten či schopen odpovídat na otázky související s volebními manipulacemi. „Co tvrdíte, není pravda. Ta vyjde najevo,“ reagoval na sociální síti georgijský státní tajemník. Bílý dům odmítl zveřejněnou nahrávku komentovat. 

Zvolená viceprezidentka Kamala Harrisová označila Trumpovy výroky za „smělé zneužití moci“. Někdejší demokratický prezidentský uchazeč Julian Castro na Twitteru napsal, že „prezident Spojených států vydírá státní úředníky ve snaze ukrást volby, které prohrál“. Podle demokratického senátora Dicka Durbina Trumpovo počínání nezasluhuje nic jiného než kriminální vyšetřování.

Prezidenta zkritizoval také republikánský kongresman Adam Kinzinger, podle nějž je Trumpův postup naprosto otřesný.

Donald Trump o volebních podvodech a manipulacích spojených především s korespondenčním hlasováním mluvil už několik měsíců před volbami a pokračoval v tom i po listopadovém hlasování. Jeho právnický tým se zhruba v padesáti případech obrátil na soudy a údajnou manipulaci řešil i Nejvyšší soud USA, ani jednou ale soudci nedali Trumpovu týmu za pravdu.

Jak se média dostala k nahrávce

Podle zdrojů amerických médií nahrávku pořídil právě úřad státního tajemníka Brada Raffenspergera, a to jako určitou záruku pro případ zavádějícího popisu rozhovoru ze strany hlavy státu. 

Jako první se k nahrávce telefonátu dostali reportéři z The Washington Post (WP) a lokálního deníku Atlanta Journal-Constitution. WP neupřesnil, kdo audiozáznam poskytl, podobně jako později agentura AP, která jako zdroj uvádí nejmenovaného účastníka rozhovoru.

Toho se kromě Trumpa a Raffenspergera účastnil také personální šéf Bílého domu Mark Meadows a právníci obou stran. Podle informací webu Politico se jej Raffenspergerovi poradci rozhodli nahrávat ve světle předešlých zkušeností s prezidentem. „Tohle je člověk, který má ve zvyku přepisovat dějiny… Je dobré mít něco takového, jasný důkaz, na vyvrácení čehokoli, co o tajemníkovi řekne,“ cituje Politico nejmenovaný zdroj.

Deník The New York Times (NYT) s odvoláním na informovanou osobu napsal, že Raffensperger svému týmu ohlásil plán vypustit přepis nebo nahrávku telefonátu jedině jako reakci na případný Trumpův útok či nepřesné vyjádření. Prezident v posledních týdnech v souvislosti s volbami mnohokrát kritizoval Raffenspergera i další činitele v Georgii a jinde.

Bernstein: Horší než Watergate

„Tohle bylo něco mnohem horšího než Watergate,“ řekl novinář Carl Bernstein, který pomohl odhalit skandál vedoucí k rezignaci bývalého prezidenta USA Richarda Nixona. Na obhajobu Trumpa vystoupil šéf republikánů ve státě Georgia David Shafer, podle něhož bylo vypuštění kompromitující nahrávky protiprávní.

Raffensperger v pondělním televizním rozhovoru okolnosti zveřejnění záznamu nekomentoval a řekl, že se při sobotním telefonátu necítil pod tlakem. Bílý dům se údajně pokoušel navázat kontakt opakovaně, Raffensperger ale takový postup nepovažoval za vhodný. „Nicméně jsme hovor přijali… My jsme hlavně poslouchali, ale chtěl jsem vysvětlit, že údaje, které (Trump) má, jsou zkrátka a jednoduše chybné,“ dodal.