„Volitelé promluvili.“ Bidenovo vítězství už uznal i lídr republikánských senátorů McConnell

Události: Sbor volitelů zvolil Bidena prezidentem USA (zdroj: ČT24)

Lídr republikánů v Senátu USA Mitch McConnell uznal Trumpovu porážku a poblahopřál Joeu Bidenovi. Jeho vítězství ve volbách uznali i další vlivní republikáni z několika amerických států. Vyjádřili se tak krátce poté, co Biden získal očekávaných 306 hlasů volitelů. Stávající prezident Donald Trump však stále odmítá připustit porážku, k čemuž ho už vyzval i nově zvolený prezident. Trump i nadále mluví o volebních podvodech, desítky žalob jeho právníků však už soudy definitivně zamítly.

V reakci na potvrzení vítězství demokratického kandidáta ve sboru volitelů veřejně uznalo Bidena jako příštího prezidenta několik republikánských senátorů, kteří se tak dosud zdráhali učinit.

„Mnozí z nás doufali, že prezidentské volby přinesou jiný výsledek, ale náš systém vlády má procesy, které určují, kdo nastoupí 20. ledna do úřadu. Sbor volitelů promluvil, takže chci pogratulovat zvolenému prezidentovi Joeu Bidenovi,“ prohlásil v úterý lídr republikánů v horní komoře Kongresu McConnell. Zdůraznil také, že Američané mohou být pyšní na to, že poprvé budou mít viceprezidentku.

Mezi republikány, kteří vítězství Joea Bidena nově uznali, je také Trumpův blízký spojenec a senátor za Jižní Karolínu Lindsey Graham, Rob Portman za stát Ohio, Roy Blunt za Missouri či senátorka ze Západní Virginie Shelley Mooreová Capitoová.

Někteří republikánští senátoři odmítli myšlenku, aby Bidenovo zvolení zvrátil v lednu Kongres. Například vysoce postavený republikán v horní komoře John Thune podle agentury Reuters uvedl, že „je načase jít dál“ a po získání více než 270 hlasů ve sboru volitelů začít Bidena považovat za příštího prezidenta Spojených států.

Veterán americké politiky senátor John Cornyn vyjádřil přesvědčení, že se v lednu odehraje pokojné předání moci. To na konci minulého měsíce naznačil i sám Trump, který uvedl, že pokud sbor volitelů podpoří Bidena, pak 20. ledna Bílý dům „samozřejmě“ opustí.

Studio ČT24: Trump má obrovskou podporu, pro republikány bude nadále klíčový, říká zpravodaj ČT v USA (zdroj: ČT24)

Trump mluví o nelegitimním prezidentovi

Současný prezident USA Trump zatím odmítá připustit, že Biden je vítězem voleb. K tomu, aby přiznal porážku, ho už Biden vyzval během svého proslovu po hlasování volitelů v jednotlivých státech. „Trumpova kampaň vznesla tucty žalob proti výsledkům voleb. Vždy byla vyslyšena. A pokaždé bylo jejich podání shledáno bezobsažným,“ nechal se slyšet Biden.

Trump v rozhovoru se stanicí Fox News prohlásil, že „má starost o zemi s nelegitimním prezidentem“. „To mi dělá starosti, prezident, který prohrál, a o hodně,“ řekl k Bidenovi současný prezident. Trump se nadále prohlašuje za vítěze voleb a zároveň za oběť volebního podvodu. Jeho právníci už podali desítky žalob, soudy v jednotlivých státech je však zamítly.

„Šlo o nepodložená obvinění z pochybení a podvodů, pro která nebyl předložen žádný důkaz,“ okomentovala povolební spekulace státní tajemnice Arizony Katie Hobbsová. Volitelé v tomto státě se kvůli výhrůžkám uchýlili na neznámé místo.

Bidenovi už pogratuloval také Putin

Příštímu prezidentovi Spojených států Bidenovi v úterý pogratuloval k vítězství ve volbách také ruský prezident Vladimir Putin. Šéf Kremlu tak učinil poté, co Bidenovu výhru v klání o Bílý dům v pondělí potvrdil sbor volitelů. Moskva vyčkávala na oficiální výsledek.

Putin poslal Bidenovi telegram, ve kterém „popřál zvolenému prezidentovi mnoho úspěchů a vyjádřil víru, že Rusko a USA, které nesou zvláštní zodpovědnost za globální bezpečnost a stabilitu, mohou – navzdory rozporům – reálně přispět k řešení mnohých problémů a výzev, se kterými nyní svět bojuje,“ citovala agentura Interfax z tiskové zprávy ruského prezidentského úřadu. „Ze své strany jsem připraven ke spolupráci a kontaktům s vámi,“ uvedl Putin.

Bidenovo vítězství v pondělí potvrdilo hlasování sboru volitelů, kteří zastupují jednotlivé americké státy. Biden obdržel 306 hlasů, zatímco Trump 232. Pro získání prezidentského mandátu je nutné získat nejméně 270 hlasů. Oficiálně bude výsledek volebního procesu oznámen 6. ledna v Kongresu USA a 20. ledna Biden složí přísahu a stane se 46. prezidentem Spojených států.