Afghánistán a Pákistán zasáhlo zemětřesení o síle 6,5 stupně, hlášeni jsou mrtví

Sever Afghánistánu a Pákistánu zasáhlo v úterý zemětřesení, které mělo podle americké geologické služby (USGS) sílu 6,5 stupně. Hlášeno je podle agentur AP a Reuters zatím 11 obětí a přes sto zraněných. Zemětřesení bylo v hloubce téměř 188 kilometrů a jeho epicentrum se nacházelo v horském pásmu Hindúkuš nedaleko odlehlé afghánské provincie Badachšán.

Úřady v pákistánském údolí Svát uvedly, že o život přišla 13letá dívka, na kterou se zřítila zeď domu. Zhroucení domů nebo jejich částí si v regionu vyžádalo podle AP i osm dalších životů. Dva lidé podle Reuters zemřeli v provincii Laghmán na východě Afghánistánu.

V Islámábádu, ale i v Kábulu a jinde v Afghánistánu, vybíhali lidé z domů a citovali verše z koránu, posvátné knihy muslimů, píše agentura AP.

Do některých vesnic v Badachšánu se i běžně dostává jen těžko a není s nimi telefonní spojení ani možnost komunikace prostřednictvím internetu. Obyvatelé Fajzábádu, metropole této provincie, uvedli, že se jim asi minutu třásly tabulky v oknech. Poškozeny podle nich mohou být domy, které jsou postaveny z hlíny.

Otřesy cítili lidé i v dalších zemích

Zemětřesení pocítili až obyvatelé indického Dillí, ale i lidé v Uzbekistánu, Tádžikistánu, Kazachstánu, Kyrgyzstánu a Turkmenistánu.

V severním Afghánistánu a v sousedním Pákistánu jsou zemětřesení častá, především v oblasti Hindúkuše, kde se střetávají tektonické desky – eurasijská a indická. Škody a ztráty na životech tam bývají vysoké vzhledem k nestabilitě staveb.

Loni v červnu při zemětřesení o síle 6,1 stupně v Afghánistánu zemřelo přes tisíc lidí.