Filmový postřeh: Slovinská Nevlastní sestra je všední, přesto zapamatovatelná

Kdykoliv přijede slovinský režisér Damjan Kozole se svým novým filmem na festival do Karlových Varů, přitáhne k sobě pozornost. Nikoliv nefilmovou výstředností, ale obsahem svých titulů. Bývají na první pohled zcela běžné, přesto uvíznou v paměti. Platí to i pro Nevlastní sestru (Polsestra), promítanou letos v hlavní soutěži.

Kozole se ve Varech představil už jedním ze svých prvních počinů – Pornofilmem – o skupině mladíků, kteří chtějí vydělávat rychle peníze, a rozhodnou se proto točit erotické snímky. Zaujal i pozdějším snímkem Noční život, v němž tutlaná nehoda vede k dominovému efektu nepříjemností. 

I Nevlastní sestra opět začíná všední situací: Kadeřnice Irena se rozvádí, odstěhovala se od manžela a potřebuje pomoct s nájmem. Její nevlastní sestra Neža jde studovat do Lublaně a nakonec nemá jinou možnost, než u své starší sestry bydlet. Problém však je, že obě sestry nejenže se pořádně neznají, ale především se vzájemně nesnášejí. Otec totiž Ireninu matku opustil kvůli mladší a pohlednější Albánce. (Kterou mimochodem hraje Labina Mitevska, známá z českého filmu Samotáři a momentálně významná makedonská producentka a herečka.)

Příběh dvou sester, které k sobě hledají cestu, v sobě nese i silné sociální podtóny. Počáteční nevraživost se postupně mění ve vzájemný respekt i příchylnost. Obzvláště když mladší sestra fyzicky ochrání starší sestru před útokem bývalého manžela, z něhož se vyklubal nebezpečný stalker.

Film stojí na spojení dvou protikladů: tiché a mírné Ireny, která pravidelně jezdí barvit vlasy své matce, obvykle se s ní pohádá, ale navštěvovat ji nepřestane; a vzdělanější a aktivnější Neži, jež nejde daleko pro ostré slovo ani ostrý čin. Charakterové protipóly dávají vzniknout jak úzkostným, tak humorným chvilkám. I díky nim si Nevlastní sestru zapamatujete. 

Zajímají vás další filmové postřehy z festivalu v Karlových Varech? Přečtěte si je ve speciálu na webu ČT24.