Filmový postřeh: 53 válek válečného reportéra na domácí frontě

Witek je válečný zpravodaj, přehlíží ale situaci na domácí frontě. 53 válek v titulu polského psychologického dramatu, které soutěží v sekci Na východ od Západu, totiž vede jeho žena Anka doma – „v zázemí“.

Oba spolu začínali jako reportéři. Pak se vzali, přišly děti a Anka zůstala doma. Vytvářela svému muži zázemí, které na frontě nutně potřeboval, aby válečné hrůzy psychicky zvládal. Jenže mu nedošlo, že jeho žena, kterou rodinná péče náhle odřízla od akčního psaní i od reportérského adrenalinu, v domácnosti trpí. Ba co víc, noří se do depresí a paranoických stavů. Není schopná se postarat o děti, permanentně sleduje válečné zpravodajství v televizi, jestli nezahlédne v některém záběru svého muže. Dokonce tvrdí, že jí muž volal, že nežije.

Film 53 válek natočila jako svůj režijní debut polská herečka Ewa Bukowska podle autobiografické knihy Grażyny Jagielské. Není příspěvkem k legendární polské reportážní škole, ale jde o odvrácenou tvář válečného zpravodajství. Tu, která dopadá na rodinné příslušníky doma, na ty, kteří žijou v permanentním strachu o život svého blízkého. Režisérka výstižně zachytila i proměny doby a vliv moderních technologií na komunikaci, a tím pádem i na psychickou labilitu hlavní hrdinky.

Filmařům se podařilo vystavět intenzivní, vyspělý potrét ženy, která prochází peklem války v sobě samé. Jde o psychologickou sondu do duše manželky, nevědomky v sobě nesoucí válečné útrapy od Afghánistánu, Čečenska, Iráku k novým konfliktům, aniž by na území bojů vstoupila. I to může být důkazem, že nám vzdálená válka může ublížit víc, než si dovedeme představit.

Česká kinodistribuce se pustí do 53 válek od října letošního roku.