Znojemské Horní náměstí se má stát centrem dění. Stromy poskytnou stín, parkovat se bude jinde

Horní náměstí ve Znojmě se opraví ještě letos (zdroj: ČT24)

Horní náměstí ve Znojmě čeká velká proměna. Namísto prázdné plochy by se měly podle vedení města objevit na náměstí stromy, které poskytnou stín. Prostranství se má také stát jakýmsi centrem dění, kde bude rušno až do večera. Z náměstí se rovněž mají přesunout parkovací stání, na jejich místě budou platany a vznikne tam kryté posezení. Přestavbu chce druhé největší město Jihomoravského kraje stihnout ještě letos.

Několik lidí ve Znojmě je sice proti rušení parkovacích míst, drtivá většina obyvatel, kteří se zapojili do ankety, jsou však pro změnu. Parkovací místa se navíc nebudou rušit úplně, mají se přesunout do vedlejší ulice. 

Podle architekta Ludvíka Gryma se požadavky na centrum města změnily. Od posledních úprav Horního náměstí navíc už uběhlo třináct let. „Tehdy bylo prioritní parkování aut. Dneska už je hlad po jakési relaxační ploše,“ dodal Grym. 

Právě proto architekti prosadili, aby byly na náměstí vysazeny desítky platanů, a to i přesto, že památkáři byli k tomuto záměru skeptičtí. Výsadbu dlouho povolit nechtěli, stromy podle nich nemají na tržišti co dělat. S novým projektem však nakonec souhlasili. 

Klima se mění, lidé dávají zeleni přednost před auty

„V momentě, kdy se dokončovalo náměstí v roce 2009, bylo klima jiné než dneska. Počet tropických dnů je tak velký, že se s tím musí něco dělat,“ hájí zasazení platanů v centru města architekt. 

Podobný názor mají také obyvatelé města, kteří se pro zeleň jasně vyjádřili v anketě. „V loňském roce jsme dělali anketu, do které se zapojilo téměř 1 100 respondentů, 86 procent řeklo, že není spokojeno s podobou, jakou má náměstí dnes. Chtěli by tam zejména přidat zeleň,“ řekl k výsledkům ankety starosta Jakub Malačka (ČSSD). 

Znojemské vinobraní
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Proměnit se však má jenom horní část náměstí. Volnou plochu v druhé části prostranství město potřebuje, zejména v létě ji totiž skoro nepřetržitě zabírají stánky vinobraní či pódia v rámci různých kulturních a společenských akcí. Právě do letošního vinobraní by radnice chtěla mít platany vysazené, kromě toho i předlážděné náměstí a postavený krytý kiosek. Vše má stát deset milionů korun, které město vyhradilo z rozpočtu.