Zábavní pyrotechnika způsobila explozi na Uherskohradišťsku. Výbuch poničil okna několika domů

Škodu za desítky tisíc korun způsobil v pátek krátce po půlnoci nečekaně silný výbuch zábavní pyrotechniky v obci Dolní Němčí na Uherskohradišťsku, kde následná tlaková vlna poničila okna několika domů. „V souvislosti s prověřováním tohoto případu jsme zadrželi padesátiletého muže. Obvinění prozatím nepadlo,“ řekla policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Muž podle Kyšnerové koupil zábavní pyrotechniku ve stánku s volným prodejem. Kazetu, která měla postupně explodovat, pak o půlnoci odpálil na parkovišti před svou nemovitostí.

„Po několika výstřelech ale došlo ke vznícení a následné explozi celé kazety. Majitelé okolních domů se prozatím ke vzniklé škodě nevyjádřili. Předpokládáme, že se bude jednat o několik desítek tisíc korun,“ uvedla Kyšnerová.

Kriminalisté odpálení kazety se zábavní pyrotechnikou kvalifikovali jako trestný čin obecného ohrožení. „Šetření stále probíhá. Na místo se dostavili také pyrotechnici, kteří zajistili zbytky ohňostroje a následně provedou expertízu. Po provedení základních úkonů jsme muže propustili,“ dodala Kyšnerová.

Události: Silvestr a první momenty roku 2021 v Česku (zdroj: ČT)