Vsetín se rozloučil s Helenou Galetkovou. Přes třicet let pečovala o valašský folklor

V pátek odpoledne se lidé rozloučili s dlouholetou ředitelkou vsetínského folklorního spolku Jasénka Helenou Galetkovou. Zemřela náhle ve věku sedmašedesáti let v sobotu. V roce 2013 dostala od města Vsetín Cenu pro osobnost neziskového sektoru, a to za celoživotní přínos pro oblast folkloru a kultury.

„Helena Galetková odešla přesně tři týdny před slavnostním pořadem Na salašu dobře je, který folklorní spolek Jasénka připravuje u příležitosti 75 let své existence. I přes nečekaný odchod prezidentky souboru se program uskuteční v plánovaném termínu a kromě oslavy výročí bude i vzpomínkou na ni,“ uvedla mluvčí vsetínské radnice Jana Raszková.

Galetková začínala v první polovině 80. let minulého století jako garderobiérka a organizační vedoucí dětské složky folklorního souboru Malá Jasénka. „Posledních více než 15 let byla prezidentkou celého spolku Jasénka,“ uvedla mluvčí.

Ředitelka souboru v minulosti také vystupovala proti hazardu ve Vsetíně. Město se v roce 2016 rozhodlo soustředit automaty na jedno místo, do Lidového domu, kde ale v tu dobu spolek sídlil. Proti tomu přes 1700 místních podepsalo petici. Jasénka se i s ostatními soubory následně přestěhovala do centra města.

Spolek vznikl v roce 1944 ve vsetínské místní části Jasenka, od které pochází jeho jméno. Jeho členové udržují valašský folklor nejen tancem, ale i zachováváním lidových tradic. Za dobu svého působení vystupovali i v Egyptě, Číně, Jižní Koreji nebo Kanadě. Podle Galetkové však hlavním cílem není šířit valašský folklor po světě, ale pěstovat jej hlavně doma.