Vsetín vzpomíná na královnu valašského folklóru Jarmilu Šulákovou

Vsetín se loučí s Jarmilou Šulákovou (zdroj: ČT24)

Bývalí hudební kolegové, vsetínské osobnosti, politici i veřejnost ve čtvrtek vzpomínali na folklórní zpěvačku Jarmilu Šulákovou. Vzpomínkové odpoledne se konalo ve vsetínském kině Vatra. Šuláková zemřela minulý víkend ve věku nedožitých 88 let.

Zpěvačka celý život prostředkovala posluchačům krásu a poezii lidových písniček, ať už s cimbálovkou, nebo s kapelou Fleret. „Zpěv a muzika jsou můj svět,“ říkala nestorka moravského folkloru Jarmila Šuláková a dodávala, že „to dělá ze srdca“. Uměla dokonce rozezpívat amfiteátr folkové Zahrady i příznivce tvrdší muziky na festivalu Rock for People. 

Šuláková se původně vyučila švadlenou, ale od roku 1950 byla 35 let prodavačkou ve vsetínské prodejně gramodesek. K muzice ji přivedli rodiče, maminka zpívala a hrála ochotnické divadlo, tatínek byl muzikant, hrál na několik nástrojů a měl taneční kapelu. Od mala zpívala ve školním dívčím sboru, pak s malou skupinou hráli trampské a tehdy oblíbené taneční písně a nějaký čas zpívala s taneční kapelou Veselí hoši. 

Šuláková byla „valašským slavíčkem“

V roce 1948 začala zpívat s valašským souborem Vsacan. V něm potkala svého manžela, houslistu Ludvíka Schmidta. V počátcích 50. let začala zpívat se souborem Kyčera, kde ji hned zpočátku přezdívali „valašský slavíček“, a od roku 1952 do roku 1993 zpívala s Brněnským rozhlasovým orchestrem lidových nástrojů. S ním v rázovitém valašském kroji procestovala skoro celý svět.

Také díky tomu se jí podařilo udělat z lidových písniček hity – v knize Kdo je kdo na přelomu 20. století se uvádí, že tím prvním byla skladba Okolo Súče. Z dalších známých písní lze zmínit A vy páni muziganti, Beskyde, Beskyde, Nasela si žitečka, A já bych sa vdávala nebo Sadila jsem marijánku.

Vždycky si přála studovat muziku, to se jí však nesplnilo. „Tož přesto všechno, i bez té školy jsem to snad zvládla i na tu jedničku,“ okomentovala kdysi svou kariéru. Společně s Jožkou Černým a dalšími bylo její jméno skoro synonymem pro lidovou písničku, stala se i národní umělkyní. Rodačka ze Vsetína zůstala svému kraji věrná. Kromě zpěvu proslula i malebným valašským nářečím, optimismem, energií, řízným humorem a smyslem pro recesi.

Zpěvačka ještě před pár lety koncertovala

Folklórní zpěvačka zemřela v sobotu 11. února po krátké nemoci ve vsetínské nemocnici. Bylo jí 87 let. I přes svůj vysoký věk ještě donedávna vystupovala s cimbálovými soubory a se skupinou Fleret, kde působila od roku 1995 až do roku 2011. Skupina Fleret na její odchod hned zareagovala na sociálních sítích: Odešla legenda… R.I.P. Jarmilko!!!

Poslední rozloučení s Jarmilou Šulákovou se uskuteční v pátek v 15 hodin v kostele Horního sboru Českobratrské církve evangelické ve Vsetíně. Rozloučení má být rodinné.