„Vina je jednoznačná.“ Polský řidič, který u Brna zabil dva silničáře, neuspěl s odvoláním

Krajský soud v Brně ve středu zamítl odvolání řidiče, který předloni u Kunovic na Uherskohradišťsku při nehodě usmrtil dva silničáře pracující u krajnice. Uherskohradišťský okresní soud polskému řidiči nákladního auta uložil letos v březnu tři roky vězení ve věznici s ostrahou a zákaz řízení motorových vozidel na pět let. Krajský soud neshledal pro mírnější trest důvod, kvůli řidičově nepozornosti měla nehoda fatální následky, řekl předseda senátu Josef Teplý. Tři roky vězení považuje odvolací soud za přiměřený trest, pětiletý zákaz řízení naopak označil za mírný.

„To, že se obžalovaný léčí na psychiatrii, nemění nic na tom, že způsobil nehodu s fatálními následky a nese za ni plnou trestní odpovědnost. Obžalovaný namítá, že rozsudek bude mít fatální dopad na jeho rodinu, jako profesionální řidič si to ale měl uvědomit a uzpůsobit jízdu,“ sdělil Teplý. Rozhodnutí soudu je konečné a lze proti němu podat mimořádný opravný prostředek.

Obžalovaný Adrian Pawel Wróbel opakovaně vyjádřil lítost a omluvil se pozůstalým. Obhajoba pro něj žádala domácí vězení na dva roky. S pětiletým zákazem řízení souhlasila. Podle státního zástupce Jiřího Kadlece byl nicméně už rozsudek okresního soudu mírný a pro obžalovaného příznivý. „Vina obžalovaného je jednoznačná,“ sdělil. Za usmrcení dvou lidí z nedbalosti hrozil muži jeden rok až šest let vězení a až desetiletý zákaz řízení.

Rychlost překročil o desítky kilometrů v hodině

Tragická nehoda se stala 4. srpna 2021 ráno na rovném a přehledném úseku silnice I/50. Profesionální řidič nákladního auta tehdy jel ve směru od Brna na Kunovice. Podle rozsudku řádně nesledoval situaci v provozu a jel rychlostí nejméně 110 kilometrů v hodině v místě, kde byla povolená rychlost omezena na 70 a následně 50 kilometrů v hodině. Podle soudu nereagoval Wróbel na dodávku při krajnici se zapnutými oranžovými výstražnými světly a do stojícího vozidla narazil.

Odstavený vůz po kolizi s nákladním autem srazil dva muže, kteří při pravé krajnici pokládali přenosné dopravní značení. Oba podle rozsudku utrpěli mnohačetná zranění, na místě jim podlehli. Usmrceným mužům bylo 57 a 58 let a šlo o pracovníky soukromé firmy. Dechová zkouška na přítomnost alkoholu i test na drogy byly u řidiče nákladního vozu, který z havárie vyvázl bez zranění, negativní.