S noroviry mohly děti na tábor do Rajnochovic už přijet, strava ani voda za nákazou nestály

Epidemii v letním táboře v Rajnochovicích na Kroměřížsku zavinily noroviry, strava ani voda podle hygieniků za šířením nákazy nestály. Výsledky testů odebraných vzorků potvrdila České televizi ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice ve Zlíně Ivana Lukašíková. Ze čtvrtka na pátek 5. července postihly děti i dospělé průjmy a zvracení, onemocněla většina z třiapadesáti dětí a patnácti dospělých. Pořadatelé ještě v pátek tábor uzavřeli.

„S ohledem na vyhodnocení celé situace a výsledků, které máme momentálně k dispozici, celou epidemii uzavíráme jako norovirové onemocnění, které se mezilidským kontaktem šířilo mezi účastníky tábora. Můžeme potvrdit, že strava a voda se při šíření nákazy neuplatnily. Hostitelem je člověk, takže určitě je původcem toho onemocnění člověk,“ uvedla pro Českou televizi Lukašíková.

Podle hygieničky někdo z účastníků tábora pravděpodobně onemocněl na začátku pobytu a následně došlo k šíření. „Ten člověk se mohl předtím někde odstravovat nebo doma v rodině mohl být někdo nemocný a takto přišel na tábor. V rámci pobytových akcí pro děti nelze nikdy zcela vyloučit příjezd účastníků v inkubační době průjmových onemocnění,“ sdělila Lukašíková s tím, že v prostředí stanového tábora je velmi těžké dodržet přísná hygienická opatření, která by šíření této nákazy zabránila.

„Aby bylo možné říct, jestli už tam někdo přijel nemocný, tak bychom museli mít vyšetření na prvopočátku, v první den, ale my vzorky odebírali až v pátek. Děti mohly onemocnět i na táboře, ale i před tím,“ doplnila Lukašíková.

Za nákazou mohl stát výtokový kohoutek umyvadla nebo klika na WC. Norovirus je podle Lukašíkové vysoce přenosný a šíří se velmi rychle.

V pondělí přijel do tábora nový turnus

Tábor, který byl 5. července uzavřen, je opět v provozu. V pondělí přijel nový turnus. Hygiena ale nařídila přijmout preventivní opatření. „Opatření, která byla nastavena pro první turnus, byla přenesena na novou akci. Spočívají například ve zvláštním místě pro mytí rukou potravináře včetně dezinfekce rukou a utírání rukou do jednorázových ručníků, úklidu a podobně,“ vysvětlila Lukašíková.

Noroviry jsou RNA viry, které u lidí způsobují gastroenteritidu neboli infekční onemocnění zažívacího traktu. Projevují se bolestmi břicha, průjmem, zvracením, zvýšenou teplotou nebo horečkou.