Požár pohonných hmot v Loukově prověřují hasiči a policisté. Po nich nastoupí i inspekce práce

Havárii v Loukově prověří inspekce práce (zdroj: ČT24)

V Loukově na Kroměřížsku v pondělí shořely desítky tisíc litrů pohonných hmot a plameny zničily speciální technologii. První odhad škod dosáhl až 70 milionů korun. Jeden člověk utrpěl středně těžké zranění. Hasiči ale zabránili tragédii mimořádného rozsahu, oheň se nedostal až k nádržím, ve kterých jsou strategické zásoby pohonných hmot pro celé Česko. Po příčině havárie pátrají policisté a hasiči,  dodržování bezpečnostních pravidel prověří inspektoři práce.

Na místě zasahovalo téměř 150 hasičů, požár se naštěstí obešel bez mimořádných obětí. V areálu po něm zůstala ohořelá plnička se zborcenou střechou a pod ní kamion, od něhož se plameny měly rozšířit. O pár metrů dále jsou další dva ohořelé kamiony. Na to, aby se dostali do bezpečí, měli řidiči i obsluha plničky třicet, maximálně šedesát vteřin.

Do plničky vedlo potrubí s benzinem, během dne se u ní vystřídaly stovky cisteren. Když v pondělí večer jedna začala hořet, oheň prakticky okamžitě přeskočil dál. „Naše provozní obsluha zastavila přítok pohonných hmot na inkriminované místo,“ řekl generální ředitel společnosti Čepro Jan Duspěva.

Právě reakce zaměstnanců zabránila ještě většímu neštěstí. Plnička je totiž potrubím propojena se čtyřmi obřími nádržemi, dohromady je v nich 140 tisíc kubíků paliva. Taková zásoba benzinu by celému Česku vystačila na 120 dnů.

Areál Čepra prověří inspekce práce

Protože byl při havárii zraněn řidič jedné z hořících cisteren, budou inspektoři prověřovat, jestli nedošlo k porušení bezpečnostních pravidel a pracovních předpisů. Své vyšetřovatele inspekce pošle na místo do konce týdne, nejprve musí areál prohledat hasiči a policisté.

Zraněný řidič jedné z cisteren utrpěl při požáru popáleniny hlavy a zlomeniny nohou. „V případě Čepra, kde je jedno středně těžké zranění, se náš člověk pojede na místo podívat zhruba do tří dnů,“ odhaduje mluvčí Státního úřadu inspekce práce Richard Kolibač. Jak dlouho šetření potrvá, ale zatím netuší. „Nevíme, jestli budou potřeba dokládat další věci, “ uvedl mluvčí.

Havárii nezabránila ani přísná bezpečnostní opatření

Pro pohyb a práci v prostoru platí jasná pravidla, kterým podléhá už samotný příjezd zákazníka. „Řidič musí mít platné školení, odsouhlasuje, že má prázdnou cisternu, nemá nic v komoře. Už na bráně kontrolují, aby tam řidič nevjel bez ochranných pracovních prostředků, musí mít helmu, brýle,“ přiblížil vedoucí dalšího skladu Čepro ve Šlapanově Jiří Pavlas.

Teprve poté může k výdejní lávce a začíná čerpání, podobně jako na stanicích pro osobní auta. „Tam si připojí hadice, na průtokoměru nastaví, kolik zboží si bere. Cisterna musí být dobře připojená,“ dodal Pavlas.

Distribuce benzinu z Loukova se nyní na několik týdnů až měsíců zastaví, výpadek musí nahradit sklady na dalších místech Moravy. Co bylo příčinou požáru, hasiči společně s policií stále vyšetřují. Státní podnik Čepro, který také spravuje státní ropné rezervy, provozuje nádrže pohonných hmot v Loukově na Kroměřížsku od roku 2011.