Místo školních lavic kancelářské stoly. Kunovice přestavují školu na podnikatelský inkubátor

V Kunovicích na Uherskohradišťsku začala přestavba takzvané staré školy. Z nevyužité historické budovy v centru města má být podnikatelský inkubátor. Náklady dosáhnou 80 milionů korun.

Více než sto let se v kunovické staré škole žáci učili číst, psát a počítat. Dělníci teď už ale těžká kolečka plná suti počítat nestačí. „Momentálně se dělají hlavně bourací práce a armují se základy pro novou přístavbu. Moc toho nezůstane, hlavně nosné zdivo,“ přiblížil Josef Machynka z odboru investic Městského úřadu Kunovice.

Vedení města počítá s tím, že se nevyužitá budova promění v novou chloubu Kunovic. A drobní podnikatelé v ní budou počítat zisky. „Zachová si z jedné části svůj historický ráz. Ve středové části budou nějaké modernější prvky, aby se minulost se současností trošičku potkaly. A budeme mít Podnikatelský inkubátor II,“ popsala místostarostka Kunovic Martina Kozelková (za ANO).

Podobně radikální proměnou prošel před deseti lety zchátralý Panský dvůr v centru Kunovic. Teď poskytuje zázemí víc než dvěma desítkám menších firem. Totéž nabídne ve svém novém životě i stará škola na druhé straně silnice.

„Předběžní zájemci už se hlásí, dokonce se s nimi projednávají i nějaké drobnější úpravy ve stavebních změnách, třeba kde bude jaká zásuvka nebo že by jim vyhovoval vývod teplé vody,“ dodala Kozelková. Hotovo má být ve druhé polovině příštího roku. Polovinu z 80milionových nákladů pokryje evropská dotace.