Zastupitelé Olomouce schválili memorandum o převodu Hanáckých kasáren na kraj

Olomoucké zastupitelstvo v pondělí schválilo memorandum o spolupráci s hejtmanstvím a Univerzitou Palackého při žádosti o převod Hanáckých kasáren ze státu na kraj. Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových se pro rozsáhlou budovu v historickém jádru města ani ve čtyřech elektronických aukcích nepodařilo najít kupce. Olomoucký kraj nedávno vyčlenil milion korun na průzkumy i studii ohledně rekonstrukce a možného využití Hanáckých kasáren.

„Jsem rád, že po letech diskuzí jsme se dopracovali ke shodě tří veřejných institucí, abychom mohli dál rozhodovat,“ řekl zastupitelům olomoucký primátor Miroslav Žbánek (ANO).

V září memorandum projedná i krajské zastupitelstvo, což podle Žbánka dá samosprávám mandát pro další přípravu zamýšleného převodu kasáren, a to i s ohledem na krajské volby v příštím roce, které mohou změnit složení krajské rady. Podle primátorova náměstka Tomáše Pejpka (ProOlomouc a Piráti) se podmínky pro bezúplatný převod státního majetku změnily. Zájemce musí nadále deklarovat zamýšlené využití, avšak není svazován termíny.

Odbory magistrátu, sociální služby i školka

Radnice by chtěla do budovy Hanáckých kasáren přestěhovat některé své odbory, které nemají vysokou návštěvnost. Do Hanáckých kasáren se má přesunout až dvě stě úředníků magistrátu a mohly by v nich fungovat také některé sociální služby. Mezi zvažovanými variantami je i mateřská škola či dětská skupina.

Olomoucký kraj chce Hanácká kasárna využívat hlavně pro vědu, kulturu a vzdělávání, a to především prostřednictvím Vlastivědného muzea v Olomouci či Archeologického centra Olomouc. V Hanáckých kasárnách by mělo být zřízeno i kreativní centrum, centrum sociálního poradenství, centrum materiální a potravinové pomoci, pobočka Family Pointu a krajské dobrovolnické centrum.

Z podkladových materiálů pro olomoucké zastupitele vyplývá, že hejtmanství zpracování studie využití Hanáckých kasáren zadá v závěru letošního roku, o náklady se podělí kraj s magistrátem a Univerzitou Palackého. Současně vznikne finální verze žádosti o bezúplatný převod Hanáckých kasáren.

Oprava může stát stovky milionů, možná miliardu

Hanácká kasárna využívala armáda 170 let, od roku 2013 jsou prázdná. Budova má kancelářskou plochu přes dva tisíce metrů čtverečních. Původně se uvažovalo o tom, že se do ní přestěhují stovky pracovníků státních úřadů, které nyní sídlí na vícero místech Olomouce. Další využití pro státní úředníky by ale podle ministerstva obrany bylo nákladnější než prodej a případná stavba nového sídla.

Od loňského jara v části budovy funguje krajské asistenční centrum na pomoc uprchlíkům, kteří utekli z Ukrajiny před ruskou agresí

O budovu Hanáckých kasáren projevil kraj zájem už v roce 2014, chtěl tam depozitáře muzea a knihovny, kanceláře pro organizace zajišťující evropské dotace i prodejnu regionálních potravin. Od záměru ale nakonec upustil. Oprava památkově chráněné budovy bude nákladná. Podle odhadu z roku 2020 by stála zhruba 815 milionů korun.